כמדינת האיחוד האירופי, בולגריה עשתה כל מה שיכלה בשביל להתקבל לברית מדינות שנגן, עניין שיש לו חשיבות עליונה, שלא לומר קריטית, מבחינתה. מאמר זה עוסק בכל השאלות שעשויות להיות לכל הישראלים הקשורות לביקור או טיול בבולגריה, מדינות שנגן ומשמעות וההשלכות של ה-ETIAS הקרב.
האם בולגריה חברה בברית מדינות שנגן?
כן, נכון להיום, בולגריה היא חברה רשמית בברית מדינות שנגן. ב-31 במרץ 2024 הוסרו בדיקות הגבול האוויריות והימיות בין בולגריה למדינות שנגן, וב-1 בינואר 2025 הוסרו גם בדיקות הגבול היבשתיות. ההצטרפות הזו מאפשרת תנועה חופשית של אנשים בין בולגריה לשאר מדינות שנגן ללא צורך בבדיקות גבול.
ההישג הזה מסמל את עמידתה של בולגריה בדרישות המחמירות של אזור שנגן, הכוללות תשתיות מתקדמות, חקיקה מותאמת ושת"פ משטרתי אפקטיבי. בכך, המדינה משתלבת באופן מלא במרחב האירופי המשותף.
לגבי השתייכותה של המדינה הבלקנית הזו לברית שנגן, זה עדיין לא קרה, למרות שלדברי ממשלתה היא עשתה כל מאמץ לעמוד בדרישות ולמרי מוכנה להצטרף בקרוב. בנוסף לבולגריה, גם רומניה קרואטיה וקפריסין צפויות להיחשב למדינות שנגן בעתיד והן כרגע נחשבות מועמדות.
מדוע חיונית הקבלה לברית שנגן?
חברות בברית שנגן מאפשרת לאזרחי המדינה את החופש לטייל, לעבוד ואף לחיות בכל אחת ממדינות אזור זה . הכנסתה ושילובה של בולגריה, כמו גם המדינות הנוספות הן שאיפה של כלל מדינות האיחוד, מתוך שאיפה לאירופה בה התנועה חופשית והבטחון של התושבים מיטבי. כפי שאמר הנציב האירופאי בנושא, " לא נסכים לאירופה שמתפקדת בשתי רמות שונות." הנציב הוסיף ואמר כי שילובן של מדינות אלה תחזק את גבולות היבשת ותקל על המעבר בין המדינות.
דרישות קבלה גבוהות
בניסיון להחליט ולקבוע את מידת מוכנותה של מדינה להתקבל לברית מדינות שנגן, הועידה האירופאית בודקת בקפדנות את הקריטריונים הבאים:
- רמת התשתיות והמנהל.
- יכולת הגנה על מידע פרטי.
- חקיקת מעברי הגבול.
- שת"פ משטרתית.
למעשה, סוגיות של פשע מאורגן ושחיתות מנעו את קבלתה של בולגריה לברית שנגן בעבר. הממשלה הבולגרית מתאמצת מאוד להתנער מהדימוי הבעייתי ולרכוש את אמונם של השותפים האירופאיים. ראש ממשלת בולגריה אמר: "כעת עלינו לבנות ולהפגין בטחון. ממשלת בולגריה החדשה תוכיח שהיא עומדת מאחורי הבטחותיה." הפרלמנט האירופאי אישר שבולגריה אכן עומדת כעת בתנאים של האיחוד האירופי, מה שמקרב אותה בצעד נוסף לעבר קבלתה לברית.
בולגריה ושנגן – תאריכים משמעותיים
- אוקטובר 2010 – בולגריה מצטרפת לSIS (מערכת המידע והאבטחה של אזור שנגן) למרת אכיפה משטרתית
- יוני 2011 – בקשתה של בולגריה להתקבל לברית מדינות שנגן התקבלה על ידי הפרלמנט האירופאי אך נחסמה ע"י מדינות מסוימות באירופה שהעלו את נושא הפשע המאורגן והשחיתות כסיבה שאין לקבלה לשנגן.
- אוגוסט 2018 – בולגריה מקבלת גישה מלאה למערכת המידע של שנגן.
- דצמבר 2018 – הפרלמנט האירופאי מעביר את קבלתה של בולגריה למדינות שנגן בהצבעה.
- מרץ 2024 – הוסרו בדיקות הגבול האוויריות והימיות בין בולגריה למדינות שנגן.
- ינואר 25 הוסרו גם הבדיקות היבשתיות מה שמאפשר תנועה חופשית בין אזור שנגן לבולגריה.
האם ישראלים יצטרכו ETIAS כדי לבקר בבולגריה?
התשובה היא כן. ה-ETIAS שהינו מערך הרשויות והביקור באירופה, צפוי להתחיל לפעול במאי 2025 נכון להיום, והוא יחול גם על מדינות אזור שנגן וגם על מדינות המועמדות כגון: רומניה וקפריסין אשר מתמודדת עם אתגרים הקשורים לחלוקת האי (בהקשר של תנועה רציפה).
ה-ETIAS הוא אשרת כניסה עבור מדינות שעד עכשיו אזרחיהן לא היו צריכים להוציא ויזה לאירופה. בקשת האשרה היא תהליך פשוט וקל שנעשה במילוי טופס במחשב ודורש מענה על מספר שאלות קטן ומילוי פרטים אישיים. מטרתו היא להאיץ ולפשט את כניסת המבקרים ובאותו זמן להגביר את האבטחה, לסנן את הנכנסים ולמנוע התפשטות מחלות.
יתרונות החברות בברית שנגן עבור בולגריה
כעת סוף סוף שבולגריה חלק מברית שנגן לא יהיו בה יותר בדיקות גבול פנים אירופאיים. חברי האיחוד האירופי יוכלו לבקר בבולגריה ביתר קלות וגם אזרחי בולגריה עצמה ייהנו מחופש תנועה רב יותר.
יתרונות נוספים להם תזכה בולגריה בעקבות ההצטרפות לברית האזורית:
הצטרפותה של בולגריה לשנגן מביאה עימה יתרונות משמעותיים:
-
- ביטול בדיקות גבול פנים-אירופיות.
- חופש תנועה רב יותר לאזרחי בולגריה ומבקרים.
- שיפור שת"פ משטרתי ומשפטי בין מדינות האיחוד.
- רגולציה אחידה לדרישות כניסה.
באופן גורף, ניתן להסיק כי ההצטרפות לברית שנגן, כמו גם החלת ה-ETIAS על בולגריה תחזק את גבולותיה ותהפוך את הביקור של ישראלים לקלה יותר.