מתי תצטרף בולגריה לברית אזור שנגן?

מפת בולגריה תחת זכוכית מגדלת

כמדינת האיחוד האירופי, בולגריה עשתה כל מה שיכלה בשביל להתקבל לברית מדינות שנגן, עניין שיש לו חשיבות עליונה, שלא לומר קריטית, מבחינתה. מאמר זה עוסק בכל השאלות שעשויות להיות לכל הישראלים הקשורות לביקור או טיול בבולגריה, מדינות שנגן ומשמעות וההשלכות של ה-ETIAS הקרב.

האם בולגריה חברה בברית מדינות שנגן?

לכל הישראלים המתכננים בעתיד הקרוב לבקר בבולגריה כדאי לדעת שאמנם בולגריה חברה באיחוד האירופי מאז 2007 אך יחד עם זאת, היא בינתיים עוד לא לגמרי דומה ומתנהלת כמו מדינות אחרות באיחוד בכל התחומים הנדרשים.

היא אמנם פועלת כבר עשור בכל הכוח להיחשב לראויה וזכאית להיכנס לברית מדינות שנגן, אך ישנם עוד כמה שינויים שעליה לעשות. למשל, בולגריה עדיין לא משתמשת במטבע האירו אלא במטבע בולגרי מקומי. כשתעמוד בכלל הדרישות, כולל הפרטים בתחום שער המטבע, תעבור גם בולגריה למטבע האירופי.

לגבי השתייכותה של המדינה הבלקנית הזו לברית שנגן, זה עדיין לא קרה, למרות שלדברי ממשלתה היא עשתה כל מאמץ לעמוד בדרישות ולמרי מוכנה להצטרף בקרוב. בנוסף לבולגריה, גם רומניה קרואטיה וקפריסין צפויות להיחשב למדינות שנגן בעתיד והן כרגע נחשבות מועמדות.

מדוע חיונית הקבלה לברית שנגן?

למרות שקיימת ציפייה שבולגריה תהיה חלק ממדינות שנגן בקרוב, עדיין לא נקבע לכך תאריך מוגדר. חברות בברית שנגן מאפשרת לאזרחי המדינה החברה את החופש לטייל, לעבוד ואף לחיות בכל אחת ממדינות אזור שנגן. הכנסתה ושילובה של בולגריה, כמו גם המדינות הנוספות הן שאיפה של כלל מדינות האיחוד, מתוך שאיפה לאירופה בה התנועה חופשית והבטחון של התושבים מיטבי. כפי שאמר הנציב האירופאי בנושא, " לא נסכים לאירופה שמתפקדת בשתי רמות שונות." הנציב הוסיף ואמר כי שילובן של מדינות אלה תחזק את גבולות היבשת ותקל על המעבר בין המדינות.

דרישות קבלה גבוהות

בניסיון להחליט ולקבוע את מידת מוכנותה של מדינה להתקבל לברית מדינות שנגן, הועידה האירופאית בודקת בקפדנות את הקריטריונים הבאים:

  1. רמת התשתיות והמנהל
  2. יכולת הגנה על מידע פרטי
  3. חקיקת מעברי הגבול
  4. שת"פ משטרתית

למעשה, סוגיות של פשע מאורגן ושחיתות מנעו את קבלתה של בולגריה לברית שנגן בעבר. הממשלה הבולגרית מתאמצת מאוד להתנער מהדימוי הבעייתי ולרכוש את אמונם של השותפים האירופאיים. ראש ממשלת בולגריה אמר: "כעת עלינו לבנות ולהפגין בטחון. ממשלת בולגריה החדשה תוכיח שהיא עומדת מאחורי הבטחותיה." הפרלמנט האירופאי אישר שבולגריה אכן עומדת כעת בתנאים של האיחוד האירופי, מה שמקרב אותה בצעד נוסף לעבר קבלתה לברית.

בולגריה ושנגן – תאריכים משמעותיים

  • אוקטובר 2010 – בולגריה מצטרפת לSIS (מערכת המידע והאבטחה של אזור שנגן) למרת אכיפה משטרתית
  • יוני 2011 – בקשתה של בולגריה להתקבל לברית מדינות שנגן התקבלה על ידי הפרלמנט האירופאי אך נחסמה ע"י מדינות מסוימות באירופה שהעלו את נושא הפשע המאורגן והשחיתות כסיבה שאין לקבלה לשנגן.
  • אוגוסט 2018 – בולגריה מקבלת גישה מלאה למערכת המידע של שנגן.
  • דצמבר 2018 – הפרלמנט האירופאי מעביר את קבלתה של בולגריה למדינות שנגן בהצבעה.

בעקבות זאת ניתן לראות כעת כי בולגריה מוכנה להצטרף לברית האזורי.

האם ישראלים יצטרכו ETIAS כדי לבקר בבולגריה?

התשובה הפשוטה לשאלה המורכבת הזו היא כן. גם אם בולגריה לא תתקבל לברית שנגן לפני שיחול ה- ETIAS, עדיין נוסעים ישראלים יצטרכו להוציא ETIAS לפני ביקור במדינה. ה-ETIAS שהינו מערך הרשויות והביקור באירופה, צפוי להתחיל לפעול במאי 2025 נכון להיום, והוא יחול גם על מדינות אזור שנגן וגם על מדינות המועמדות להפוך לכאלה.

ה-ETIAS הוא אשרת כניסה עבור מדינות שעד עכשיו אזרחיהן לא היו צריכים להוציא ויזה לאירופה. בקשת האשרה היא תהליך פשוט וקל שנעשה במילוי טופס במחשב ודורש מענה על מספר שאלות קטן ומילוי פרטים אישיים. מטרתו היא להאיץ ולפשט את כניסת המבקרים ובאותו זמן להגביר את האבטחה, לסנן את הנכנסים ולמנוע התפשטות מחלות.

יתרונות החברות בברית שנגן עבור בולגריה

כאשר בולגריה תהיה סוף סוף חלק מברית שנגן לא יהיו בה יותר בדיקות גבול פנים אירופאיים. חברי האיחוד האירופי יוכלו לבקר בבולגריה ביתר קלות וגם אזרחי בולגריה עצמה ייהנו מחופש תנועה רב יותר.

יתרונות נוספים להם תזכה בולגריה בעקבות ההצטרפות לברית האזורית:

  • שיתופי פעולה משטרתיים בין מדיניים
  • שיתוף פעולה משפטי משופר
  • דרישות כניסה וויזה מסודרים וקבועים
  • מאגרי מידע בטחונים משותפים

באופן גורף, ניתן להסיק כי ההצטרפות לברית שנגן, כמו גם החלת ה-ETIAS על בולגריה תחזק את גבולותיה ותהפוך את הביקור של ישראלים לקלה יותר.

חזרה לחלק ספציפי במאמר
שתפו את המאמר
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Picture of ויזה לאירופה ETIAS
ויזה לאירופה ETIAS
אתר זה, מטרתו להעביר לישראלים מידע עדכני ומפורט אודות ETIAS, אזור שנגן, וכל דבר הקשור בדרישות המתחדשות לתהליך הכניסה לאירופה. באתר זה עוקבים אחר כלל ההתפתחויות בתחום הויזות, הדרכונים ומגוון סוגי האשרות שהייה באמצעות המדיות השונות. צוות המחקר שלנו מורכב מאנשים עם רקע והבנה פורמלית בתחום המעבר בין מדינות שיודעים לדלות את הפרטים החיוניים להבנת תמונת המצב המשתנה בגבולות אירופה מתוך החומר המתפרסם באתרי החדשות המגוונים. היכולת להרכיב תמונה נהירה וברורה של המצב, ולנסח את הממצאים בכתב באופן פשוט והחד משמעי, נסמכת על מחקר מתמשך ואינטנסיבי.