במאמר זה אנחנו נבדוק האם ישראלים צריכים ויזה לאנגליה וכיצד היוזמה החדשה – ETIAS משפיעה על תושבי אנגליה. ישנן מדינות רבות שיזדקקו לאישור ה- ETIAS החל מ2025. רק באמצעות אישור זה יוכלו המחזיקים ב-ETIAS להיכנס אל אירופה. האיחוד האירופאי למעשה יזם את יצירת האטיאס, והשגת אשרה זו מציבה אתגרים שונים לאוכלוסיות השונות ובין המדינות הללו הינה בריטניה בעקבות הברקזיט.
ה- ETIAS ותושבי בריטניה
ב31 לינואר 2020 יצא לפועל הברקזיט וכך באו אל קיצם שנים של סערות פוליטיות ואי ודאות אזורית. כנגד התחזיות, בריטניה הצליחה תוך 11 חודשים של תקופת מעבר לכונן את העצמאות שלה משאר מדינות האיחוד האירופי. למרות שהשנים האחרונות היו מלאות וגדושות באירועים פוליטיים וחברתיים משמעותיים, מהקורונה ובכלל, נראה שההפרדה הדרמטית בין הממלכה ליבשת קצת נשכחה.
חשוב להבין שבריטניה היום עומדת נפרדת לגמרי ממדינות אירופה, בין אם הן שייכות לאיחוד האירופי או למדינות שנגן. כדאי לזכור את עניין זה כאשר מתכננים נסיעה לאירופה וכשבאים להבין את נושא קבלת אשרת ה- ETIAS.
מחיר העצמאות
ב1973 אנגליה הצטרפה לאיחוד האירופי ואזרחיה נהנו מחופש תנועה בלתי מוגבל, והיתה חלק ממה שכונה באותו זמן- האזור הכלכלי של אירופה. הכלכלה העולמית השתנתה רבות מאז ואפילו יותר ממנה המצב הבטחוני שמאלץ כל מדינה להגן על עצמה ממספר סיבות וגורמים.
בריטניה לאחר הברקזיט הינה מדינה עצמאית לטוב ולרע, ודבר זה מצריך התאמה גם בהליך הנפקת אשרות מעבר. בהסדרי הברקזיט נאמר כי מבקרים באירופה הבאים מאנגליה יכולים לבקר לזמן קצר ללא אשרת כניסה בתנאי שבריטניה תאשר ביקורים קצרי מועד לאזרחים מאירופה. בקרוב מאוד, לאחר שה- ETIAS יחול, גם הסכמים אלה כבר לא יהיו תקפים.
הברקזיט והשינוי שהביא
אזרחי בריטניה החליטו להתנתק מהאיחוד האירופאי, לאחר הצבעה גורפת של תושבי הממלכה, ומכאן עולה צורך להתאים את התנאים המתגבשים של ה- ETIAS לבריטים, שכמובן שנותרים חלק מאירופה על אף ההתנתקות ההיסטורית. בטרם הסתיים תהליך הברקזיט עוד המשיכו לגבות מאזרחי אנגליה תשלומים ומיסים מסוגים שונים. כעת, משהשתנה המצב הציפיה היא שאזרחי הממלכה יידרשו להוציא את אשרת האטיאס, ככל מבקשי הכניסה למדינות שנגן והאיחוד, כלומר שבריטניה תקבל על עצמה את התקנות החדשות.
ה- ETIAS כאישור כניסה מכל מדינה
הנציב לענייני פנים, דמיטרי אברמופולוס, הממונה על נושא ההגירה באיחוד האירופי, אמר שה- ETIAS יפעל עבור כל המדינות החברות הקיימות היום וגם עבור אלה שיהיו חברות בעתיד. ושאין אף מדינה שתישאר מחוץ למערכת הזו. חשוב לזכור כי ה- ETIAS יהיה אישור כניסה רב-מדינתי, כלומר אישור שיאפשר תנועה חופשית במדינות האיחוד ומדינות אזור שנגן. על מנת לאפשר לתושבי בריטניה לקבל את האטיאס הם יצטרכו למלא טפסים כמו שאר מבקשי האשרה או לחלופין יקבלו טפסים המיוחדים לאזרחי אנגליה. ההחלטה הסופית בעניין זה תתקבל בתום המשא ומתן בין מדינות אירופה לבין אנגליה על תנאי הברקזיט עצמו.
האם ישראלים צריכים ויזה לאנגליה?
מבחינת ישראלים המעוניינים לבקר באנגליה ושואלים את עצמם מה יהיה מבחינת הברקזיט, אז התשובה פשוטה מאוד. אנגליה איננה חלק מהמדינות המרכיבות את ה- ETIAS ועל כן אין צורך כרגע באשרה מיוחדת כדי לבקר בה.
חשוב לא להתבלבל- הברקזיט וה- ETIAS אינם קשורים אחד בשני ואחד לא גרם או השפיע על השני. אילולא עזבה בריטניה את האיחוד האירופי, אזרחיה לא היו נדרשים להציג את ה- ETIAS, אך קל יותר להוציא אישור זה מלהוציא ויזה ותכליתו לסייע לתיירים ולא להקשות עליהם. בעוד כמה שנים צפויה בריטניה להתחיל להשתמש בETA שהינו מערך הדומה ל- ETIAS ומיועד רק למבקרים בבריטניה.