איך יראו נסיעות לאירופה לאחר שיחל ה-ETIAS?

שדה תעופה עם יעדים לאירופה לאחר ה-ETIAS

בשנת 2025 יצא לדרך סופסוף מערך ה-ETIAS המיוחל. מטרתו שמירה והגנה על גבולות אירופה גם מאיומי טרור ופעילות פלילית וגם במניעת הפצת מגיפות, כמו הקורונה. מאמר זה עוסק בשיפור הצפוי בהיבטים שונים בגורמי סינון ואבטחה כמו למשל מערך ה-EES הקיים, וגם על השינוי הצפוי בכל תהליך הכניסה לאירופה של אזרחי מדינות כמו ישראל, שעד כה לא היו צריכים להציג ויזה.

האם ה-ETIAS ישפר וייעל את הבדיקות המקדימות של המבקרים?

בתמצית? כן. כרגע כל ישראלי, כמו כל אזרח ממדינות שאינן נדרשות להוציא ויזה, נבדק אך ורק על ידי בודקי מעבר הגבול וממשיך לבדיקה נוספת רק אם עולה חשד כלשהו לגביו. מכיוון שלרוב לא קיים שום מידע קודם לגביו, כל בדיקה כזו עשויה להיות מאוד ממושכת ומתסכלת עבור מי שאינו רוצה לבזבז רגע מהחופשה שלו.

הרעיון של ויזה מיוחדת לאירופה היה יכול להוות פתרון מצוין, אך מסיבות טכניות ובירוקרטיות זה ירד מהפרק. לא הייתה דרך לייצר ויזה לאירופה שתהיה אחידה, ברורה ונגישה עבור כל כך הרבה מדינות. בהיעדר אפשרות זו, עלה הרעיון של ה-ETIAS, מערך ממוחשב לאימות וזיהוי של דרכונים, בדומה לשיטה האמריקאית.

תהליך ה-ETIAS

  1. מגיש הבקשה לאשרת הכניסה מספק מידע ופרטים לגבי עצמו, מטרת הביקור והדרכון שלו.
  2. עליו לפרט אודות כל פעילות ביטחונית/פלילית בעברו.
  3. עליו לפרט לגבי כל ההיסטוריה הרפואית שלו, במיוחד אודות מחלות מדבקות.
  4. המידע שנמסר נבדק ומוצלב מול מאגרי מידע אירופאיים שונים.
  5. ויזת ה-ETIAS ניתנת למבקש או (במקרים נדירים יחסית) נמנעת ממנו בהתבסס על הבדיקות.
  6. כל המידע שנמסר נשמר בתוך מאגרי מידע של ה-ETIAS, וכל גוף רשותי מורשה יכול לראות אותו.
  7. מרגע שהתקבל האישור, סקירה מהירה של נתוני הנוסע תאמת את שאלות מערך האבטחה ותאפשר לו מעבר מהיר אל היעד המבוקש.

חשוב לציין שגם אם התקבל ה-ETIAS, עדיין ניתנת לרשויות האכיפה והאבטחה הזכות לעכב ולבדוק את הנוסע, אם עולה חשד כלשהו לגביו.

למילוי טופס הכניסה לאירופה – לחצו כאן

שדרוג מערכת ה-EES ומערך ביקורת גבולות משופר

למדינות אירופה וגם למדינות אזור שנגן (האזור בו יפעל ה-ETIAS) קיים מערך ביקורת גבולות נוכחי, EES שמו, העוקב אחרי התנועה של המבקרים באירופה שאינם אזרחי היבשת. המערכת מנטרת את המטייל בכל פעם שהוא עובר גבול אירופאי.

מערך זה ימשיך לעבוד במקביל וביחד עם ה-ETIAS שכן תפקידו למנוע חדירה בלתי חוקית ולמנוע ממבקרים להישאר מעבר לזמן המותר. ה-EES החליף את החתמת הדרכון שהייתה נהוגה פעם, והוא מספק מידע מפורט יותר, כמו איפה נמצא המבקר ולכמה זמן יורשה להישאר עוד.

אם נמנעה ממבקר הכניסה מסיבה כלשהי או שגורש בעבר או שנשאר מעבר לזמן המותר, כל המידע הזה מצוי ונשאר במאגר המידע. בשילוב עם מערך ה-ETIAS, מערכת ה-EES תהפוך לאוטומטית וסריקה מהירה במכונה תאפשר מעבר בתוך שניות, במקום החתמה ידנית איטית ומסורבלת של דרכונים.

המידע שיש למערכת ה-EES:

  • שם בעל הדרכון
  • סוג תעודת המעבר שלו (ויזה, וכו')
  • מידע ביומטרי (סריקת פנים או תביעות אצבע)
  • תאריך כניסה ויציאה
  • מקום כניסה ויציאה

קיצור זמני המתנה

הדבר הכי קשה ביציאה לטיול, לפי ישראלים שטסים הרבה, אלו זמני ההמתנה הארוכים בבדיקות ביטחוניות, שלעתים יכולים לפגוע בתכנון הזמנים בטיול. כל המטיילים, ללא יוצאים מהכלל, היו שמחים לקיצור זמני הבדיקה, התורים וכל מה שכרוך בהשגת אישור מעבר.

ישנם רבים שלמען מטרה זו יסכימו לתת מידע ביומטרי, כולל תביעות אצבע וסריקות פנים, אם זה יאפשר זמני המתנה קצרים בשדות תעופה, נמלים ומעברי גבול. יכולת להציג אשרת כניסה דיגיטלית של ה-ETIAS ובנוסף את המידע הביומטרי של ה-EES, יהוו אמצעי מעבר וניתור פשוט, נח ויותר מכל מהיר, עבור המטיילים. עבודה משולבת ומקבילה של שתי המערכות המתקדמות האלה יביאו לסוף התורים הארוכים וההמתנה האינסופית לכניסה של מבקרים.

לקחים ממגיפת הקורונה

בשלוש השנים האחרונות, עם התפרצויות מקומיות של הנגיף, התפתחות של זנים שונים וחוקים שונים של מדינות ביחס לקורונה, חלה ירידה משמעותית במספר הנכנסים לאירופה, כולל ישראלים. כיום, למרות שכבר ניתן לומר שהמצב חזר לקדמותו, התורים של הבדיקות עדיין נמשכים.

הצורך לבדוק מסמכים המוכיחים כי המבקר עבר חיסון האט מאוד את תהליך הבדיקה של המבקרים. מערך ה-ETIAS צפוי להאיץ את תהליך המיון והסינון בזכות סעיף בטופס הבקשה שעוסק בבריאות ובהיסטוריה הרפואית של מבקש אשרת הכניסה. הימצאות מידע זה מבעוד מועד בתוך המערכת יהווה שינוי דרמטי בזמני ההמתנה ויקצר את התורים.

אבטחת המידע במערך ה-ETIAS

כפי שניתן להבין מהכתוב למעלה, אחד האתגרים הגדולים ביותר של המערכת החדשה קשור לשמירה על כל המידע הרגיש והפרטי הנלקח למאגרי המידע. גם מערכת ה-ETIAS וגם מערכת ה-EES (במידה פחותה יותר) כמו גם כל המערכים השותפים למידע הנתון בידי מערכות הענק האלה, יאלצו לנקוט באמצעים שישמרו היטב ובאופן המאובטח ביותר על הפרטים של האנשים. למען מטרה זו יאלצו מערכות אלה (וכל המערכות הקשורות אליהן או המרכיבות אותן, כמו ה-eU-Lisa ומערך מידע שנגן) לנקוט בשלושה צעדים מניעתיים:

  1. אחסון המידע באופן מוגן היטב בתוך פורמט מוצפן.
  2. מתן גישה אך ורק לרשויות ולגופים מוכרים, אחראיים ומורשים.
  3. שמירת המידע ל5 שנים בלבד ומחיקתו בתומן.

השיפורים הצפויים בעקבות החלת המערך החדש

מאחר וה-ETIAS הוא אישור אלקטרוני המחובר באופן מקוון לדרכון, צפויה ירידה בעבודת הניירת וגם בזמני עיבוד הנתונים לאנשי מעברי הגבולות. כל ענייני האבטחה והבדיקות הרפואיות ייעשו בטרם נסיעה ולא בנקודת ההגעה. כל אלה יובילו ל:

  • תורים קצרים יותר בשדות תעופה ומעברי גבול
  • בטחון מוגבר לאורכה ורוחבה של אירופה
  • הגנה מוגברת על בריאות הציבור
  • תהליך מהיר יותר ויעיל יותר של מבקשי הכניסה
  • מעקב פשוט יותר אחר מבקרים ברחבי היבשת

אלה הם השינויים הצפויים מראש, אך רק הזמן יגיד איך ומה תתרום מערכת זו וכיצד ייראה יישומה ברחבי אירופה.

חזרה לחלק ספציפי במאמר
שתפו את המאמר
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Picture of ויזה לאירופה ETIAS
ויזה לאירופה ETIAS
אתר זה, מטרתו להעביר לישראלים מידע עדכני ומפורט אודות ETIAS, אזור שנגן, וכל דבר הקשור בדרישות המתחדשות לתהליך הכניסה לאירופה. באתר זה עוקבים אחר כלל ההתפתחויות בתחום הויזות, הדרכונים ומגוון סוגי האשרות שהייה באמצעות המדיות השונות. צוות המחקר שלנו מורכב מאנשים עם רקע והבנה פורמלית בתחום המעבר בין מדינות שיודעים לדלות את הפרטים החיוניים להבנת תמונת המצב המשתנה בגבולות אירופה מתוך החומר המתפרסם באתרי החדשות המגוונים. היכולת להרכיב תמונה נהירה וברורה של המצב, ולנסח את הממצאים בכתב באופן פשוט והחד משמעי, נסמכת על מחקר מתמשך ואינטנסיבי.