הטרור העולמי הוא תופעה מאיימת ומבהילה שאינה פוסחת על אירופה. ה-ETIAS נוצר על מנת להחזיר את הבטחון והשקט. מאמר זה עוסק במאמץ הזה ובחשיבותו.
אירופה תחת איום מבחוץ
ב2024 יחל תהליך ההרצה של ה-ETIAS ואם הכל ילך לפי התוכנית, כבר בשנת 2025 מערך ה-ETIAS יחל בעבודתו השוטפת. הוצאת האשרה תהפוך לחובה לכל מי שאינו בעל אזרחות של מדינות האיחוד האירופי או מדינות שנגן, שזה כולל גם את אזרחי ישראל. כל מבקר באירופה, לא משנה משך הביקור או מטרתו, יצטרך למלא טופס בקשה לקבלת אישור ה-ETIAS. המטרה היא שכל אדם שרוצה להיכנס לאירופה, וזה כולל גם ילדים, יצטרך לעבור תהליך סינון ובדיקה.
תכלית הבדיקות
ישנן סיבות מגוונות לנחיצות הויזה החדשה לאירופה, גם אם למי שאינו בקיא בפרטים זה נראה כמו תהליך מסורבל ולא הכרחי. למעשה, מטרת המערכת אישור ומידע של המטיילים לאירופה (שזה משמעות ראשי התיבות ETIAS) היא סריקת הנכנסים למדינות שנגן.
למרות שהמטרה היא כמובן לייעל את הליך מיון הנכנסים, בהתחלה ככל הנראה יהיה צורך להסביר לציבור את התהליך. יש צורך להבין למה פתאום צריך למסור מידע? מדוע משנים את השיטה? למה שימסרו לרשויות אינפורמציה פרטית? חשוב להבין שכל מערך ה-ETIAS נועד למגר סכנות טרור, לשמור על ענף התיירות וגם להפוך את הכניסה של אזרחים שומרי חוק למהירה יותר.
קידמה ויתרונותיה
ייחודו של ה-ETIAS ומה שכמובן מאפשר לו לצאת לפועל בניגוד לעבר, הוא היותו פתרון ממוחשב. מאחר וניתן בקלות להצליב מידע במאגרי נתונים רבים, של גורמי אכיפה מגוונים, אפשר לקבל תמונה ברורה אודות מבקש הכניסה. תהליך הבדיקה מנסה לברר כל רקע שעשוי להיות קשור לפעילות פלילית, ביטחונית ואפילו שהייה במדינות בהן היו פעולות טרור.
ממלא הטופס יודע שכל תיעוד שקיים אודותיו במערכת, שעשוי להראות שהוא אינו דובר אמת או מסתיר פרטים לגבי הרקע שלו, ימנע ממנו כניסה ואף יזהה אותו כבעייתי בעתיד. דבר זה יסייע לרשויות הבנה מעמיקה יותר בתהליכי הסינון, במי כדאי להתמקד ולמי אסור לתת להיכנס.
איך המערכת פועלת?
בשנים האחרונות, בעקבות גל טרור ששטף את אירופה נוצרה ההבנה שיש למצוא דרך לסכל פיגועים ופעולות איבה. באירופה היו כמה מאגרי מידע, מפותחים יותר או פחות, כולל זה של האינטרפול, המודיעין המשולב של כלל המדינות, משמר הגבולות האירופי, מרכז המידע של מדינות שנגן ובעצם כל גוף שעסק בביטחון ממשלתי ומדיני.
ההבנה כי יש לייצר מערכת טכנולוגית שמשלבת ומצליבה את כל הנתונים הגיעה פשוט מתוך צורך מיידי. למרבה המזל, הטכנולוגיה לנתח את המידע הקיים ולשלב את כלל הנתונים לידי אלגוריתמים שמסוגלים להעניק תשובות בזמן קצר יחסית, כבר קיימת.
הפתרונות הלא מספקים שהיו עד כה
אחד העקרונות שחשוב להבין על מנת להכיר בנחיצות מערך ה-ETIAS הוא להבין מה היה קיים עד עכשיו במערכי האבטחה של מדינות אירופה. מרכז המידע של מדינות שנגן (SIS) הינו מערך גדול המרכז נתונים רבים בהיותו פלטפורמה רחבה לשיתוף נתונים.
למרות שמערך זה היה הנפוץ ביותר לשימוש בקרב הרשויות באירופה, יש לו שתי בעיות עיקריות. הראשונה, הוא איטי לשימוש והשנייה שהוא פעמים רבות חסר את המידע החיוני אודות הרקע הפלילי של הנבדק. ה-ETIAS, שתוכנן במחשבה להחליף מערכת מיושנת זו, לא יסבול מהבעיות האלה.
הרקע לצורך במציאת פתרון חדש
בשנים 2015 ו2016, נוכח קריאה ברורה ומובהקת של ארגון הטרור דעא"ש לצאת במלחמה על אירופה, בכל דרך ובכל אמצעי, מצאו את עצמם גורמי האכיפה האירופאיים במשבר של ממש. השנים האחרונות היו רוויות באירועים שהחרידו את האוכלוסיה האירופאית, בין אם היה זה מתקפת של פעיל טרור שמאל קיצוני שרצח בפעולה אחת 77 בני אדם, ובין אם זה היה 130 הרוגים בפריז.
מעבר לצורך להכיר בכך שיש דוקטרינות דתיות שיוצאות בפעולות רצחניות נגד אורח החיים המודרני האירופאי, כמו הג'יהאד האיסלמי, יש גם אנשים עם היסטוריה של בעיות נפשיות שיכולים לייצר מספר גדול של קורבנות.
גם ההגירה המאסיבית ממדינות מוכות מלחמה ובעיית הפליטים העולמית הובילה לתובנה שיש לעשות חישוב מחדש של איך מאפשרים כניסה לאירופה, וכמה שיותר מהר. מכאן הצורך במערכת מתקדמת, ממוחשבת שלא תאפשר לגורמים עוינים לחמוק לצללים- נהיה ברור וודאי.
צעדים מדיניים חשובים
נוכח המצב, החליטו הרשויות להקים מערך הגנה על הגבולות הפנימיים והחיצוניים של אירופה. חוץ מהקמת ה-ETIAS הושקעו מאמצים ומשאבים רבים באפיקים נוספים.
במקביל לאשרה לאירופה ישנה מערכת 'כניסה-יציאה' חדשה (EES) שאמורה להתחיל לפעול עד סוף 2024, שתעקוב אחר הנכנסים ממדינות שאינן באיחוד האירופי. בניגוד ל-ETIAS שיסרוק את מבקשי הכניסה, ה-EES יוכל לבדוק, באמצעות טביעות אצבע וניטור מעברים, אם מישהו נשאר מעבר לזמן המותר לביקורו ואיפה הוא נמצא במקרה ויש לאתר אותו.
צעדים לאירופה חופשית מטרור
תודות ל-ETIAS, האיחוד האירופי מצליח בנושאים הבאים:
- איתור איומים פוטנציאלים כמו פעולות טרור או הגירה של גורמים עוינים.
- איתור מהיר ויעיל יותר של עבריינים ואלו הקשורים לפעולות לא חוקיות
- שיפור איכות ומהירות של נקודות המעבר והכניסה לאירופה, כולל הגדלת כמות סוכני משמר הגבולות.
- הגדלת שיתוף הפעולה בין משמר הגבולות לבין רשויות השיטור המדיניים.
- החדרה מהירה של מערכת ה-EES ובכך שילוב מאגרי המידע הזמינים למען איתור מהיר של אנשים.
- העברת מודיעין חשוב במקרה וישנן התרעות ממוקדות
- העברת מידע חשוב לחברות תעופה או שינוע נוסעים למניעת טרור מיידי
ככל שה-ETIAS יתפתח ושהשימוש בו ירחב, כך ניתן יהיה לשלב בו מידע מפלטפורמות שונות להגברת הבטחון של תושבי אירופה.