מהו הeu-LISA?

מי הם ה-eu-LISA

הצורך בהידוק הגבולות, להבין מי מבקש לבקר ואת מי כדאי לסנן הם למעשה הסיבות שבקרוב ישראלים לא יורשו להיכנס לאירופה ללא ETIAS. אך בשביל ליצור מאגרי מידע מאובטחים היטב ישנו צורך במערכת אבטחה דיגיטלית מתוחכמת ומתקדמת. מאמר זה מציג את הeu-LISA ומסביר מהי חשיבותה של סוכנות זו באבטחת המידע של מבקשי ה-ETIAS.

הצורך במערך חדש

בקרוב מאוד יכנס לתוקפו הETIAS ויאלץ את כל מי שאינו אזרח אירופה שמבקש להיכנס לאירופה, לעבור תהליך של סינון מראש. כל הלא-אירופאים יתבקשו לספק פרטים אישיים וכל המידע יעבור בתוך מערכות מידע חדישות של האשרה לאירופה ובאמצעותם תגובש חוות דעת באשר לאם כדאי לתת למבקר אישור כניסה.

ההחלטה מתבססת על האם הוא מהווה איום כלשהו. מצד אחד, מדובר בהרבה מאוד חומר רגיש ואישי של מיליוני אנשים שחשוב שיישאר בטוח ומוגן בצורה הרמטית ומצד שני, על כל הנתונים להיות זמינים תמידית על מנת שניתן יהיה לקבל החלטה זריזה בכל פעם שאדם כלשהו יבקש להיכנס לאירופה. בין שני האתגרים האלה עומדת מערכת הeu-LISA.

טכנולוגיית מידע ואכסון מידע במחשבים

מערך הETIAS יוצר צורך להיערכות חדשה לפני נסיעה לאירופה אבל האתגר הכי גדול שנוצר ממערכת חדשה זו היא בנושא אבטחת המידע הרב עבור הרשויות. על מנת לייצר אבטחה אופטימלית ובלתי חדירה החליטה ועידת האיחוד האירופי שעליה להטיל אחריות זו על הeu-LISA. ניהול ואבטחת המידע תהיה תחת סוכנות זו ששמה המלא הינו סוכנות האיחוד האירופי לניהול מידע בקנה מידה גדול של טכנולוגיית מידע. שמה הקצר של מערכת משוכללת זו הוא הeu-LISA.

ההיסטוריה של הeu-LISA

למרות שנוסדה ב2011, הEuro-Lisa החלה את פעילותה בשנת 2012 כשהמשרדים הראשיים היו בטאלין, אסטוניה כשהמרכז האופרטיבי היה בשטרסבורג, צרפת. הפעילות העיקרית של הסוכנות הייתה ניהול מערכות טכנולוגיית מידע גדולות ומאגרי מידע חיוניים לאיחוד האירופאי. ביניהם:

  1. Eurodac – המאגר של טביעות האצבעות של כלל הנכנסים לאירופה באופן בלתי חוקי
  2. SIS – מרכז המידע של אזור שנגן היה ועודנו מאגר המידע הגדול ביותר העוסק באבטחת וביטחון הגבולות
  3. VIS – קודמו של ה-ETIAS, ומערך מידע הויזות המאגד ומחבר בין קונסוליות של מדינות הגובלות עם האיחוד האירופי לבין מדינות האיחוד. המידע המתקבל והמעובד, כולל מידע ביומטרי ותביעות אצבעות עוזר לקבוע אם להעניק אשרת כניסה לטווח ארוך או רשות לבקר בתוך מדינות שנגן.

מה עושים עם המידע שנאסף עד כה

שלושת מערכות סינון מבקרים אלו שולבו והתווספו למה שנקרא ECRIS שהינו מערך המידע אודות תיקים פליליים, ה-EES שהיא מערכת הכניסות/יציאות הנוכחית וכמובן לETIAS שיחל את פעילותו בקרוב. ה-ETIAS יקבל תפקיד ראשי בהחלטה אם לזרים תהיה אפשרות להיכנס, ואילו למערכים האחרים תהיה חשיבות משנית, אך הם יישארו חלק אינטגרלי ממערך הeu-LISA, וימשיכו להיות מנוהלים ומפוקחים על ידי מערכת זו.

תפקיד הeu-LISA

תפקידה העיקרי של ה-eu-LISA הוא לנהל מאגרי מידע בקנה מידה גדול וליישם בהם טכנולוגיה חדישה. ככל שה-ETIAS יפעל כמויות המידע שייאסף תיגדל ויהיה צורך לאכסן אינספור פיסות מידע, מכיוון שכל טופס בקשה של ETIAS מכיל פרטים מפורטים אודות מבקש הכניסה.

על המערכת להיות זריזה, יעילה ומאובטחת. גם לספק לרשויות את כל האינפורמציה החיונית וגם לעמוד בתקנים של אבטחת מידע של האיחוד האירופאי. כל אלה הן המטרות שהועידה הארופאית הועידה לeu-LISA בהשמתה אחראית על כלל מאגרי המידע. יכולותיה המוכחות של מערכת זו הן הסיבה שנבחרה להוביל את הטמעת הETIAS.

אחריותה של הeu-LISA

פועלה העיקרי של הeu-LISA הוא הגברת הביטחון ברחבי אירופה באמצעות טכנולוגיית אבטחת מידע מתקדמת ולספק מידע עדכני אודות איומים בטחוניים או בריאותיים אפשריים ממבקרים. ישנם שלושה מרכיבים עיקריים הכרחיים על מנת להבטיח בטחון זה:

  • מערכות טכנולוגיות חדישות המתנהלות באופן חלק ויעיל.
  • לענות במהרה וביעילות לדרישות ולבקשות של מדינות החברות באיחוד האירופאי.
  • להמשיך לפתח ולייעל את המערכות סייבר ואת השירותים לפי הדרישות והצרכים.

מה נדרש מהeu-LISA?

בעודה מתחזקת ומשפרת את המערכות השונות חייבת מערכת הeu-LISA לעמוד בכל התקנים של אבטחת מידע ולוודא שכל המידע מאוחסן באופן בטוח ושמור. החל מיוני 2022 הeu-LISA מחויבת להסכם שיתוף הפעולה של 2022-2024 שאומר שהסוכנות תספק סיוע והדרכה למשתמשים במערכות איחסון המידע הממוחשב שלה, כולל לרשויות לאכיפת החוק של האיחוד האירופי ושל אזור שנגן. למעשה, בהפיכתה של הסוכנות לאחראית על כלל אבטחת מערך הETIAS הפכה הeu-LISA לאחראית על כלל גבולותיה של אירופה ועל הביטחון של כל הנכנסים אליה.

הeu-LISA והETIAS

אחד הדברים הגדולים ביותר שתצטרך סוכנות הeu-LISA לעשות זה לנהל את התחלת הETIAS. הגשת הבקשה לויזה עבור ישראלים תהיה באופן מקוון וזו תהיה הדרך היחידה לקבל את האשרה. לפי זה, כל ישראלי שרוצה לנסוע לאזור המוגדר שנגן, לכל תקופה ולכל מטרה, יצטרך להוציא קודם ETIAS. בטופס הבקשה יהיה צריך לרשום מידע אישי כולל מספר דרכון, וכל מה שקשור לרקע רפואי, בטחוני או פלילי. מאוד חשוב שישראלים ידעו שעבר צבאי, קרבי או לא, לא מוזכר בשאלון ואין חשש שישפיע על קבלת האשרה.

האם המידע הפרטי באמת מוגן?

הeu-LISA נחשבת לחברת אבטחת מידע מהמובילות בעולם. ישראלים, הבאים ממדינה שמבינה את חשיבותה של אבטחת סייבר יכולים להיות שקטים לגבי המידע שניתן. מחויבותה של הסוכנות היא שלמרות שתהיה גישה למידע מכל מדינה שתרצה לבדוק רקע, הנתונים לא ידלפו לשום מקור חיצוני. בימינו, זו אכן משימה לא פשוטה, אך סוכנות מנוסה זו, היא הטובה ביותר למשימה. הרצת הETIAS תחל לקראת סוף 2024 ותהפוך לרשמית במאי 2025.

חזרה לחלק ספציפי במאמר
שתפו את המאמר
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
תמונה של ויזה לאירופה ETIAS
ויזה לאירופה ETIAS
אתר זה, מטרתו להעביר לישראלים מידע עדכני ומפורט אודות ETIAS, אזור שנגן, וכל דבר הקשור בדרישות המתחדשות לתהליך הכניסה לאירופה. באתר זה עוקבים אחר כלל ההתפתחויות בתחום הויזות, הדרכונים ומגוון סוגי האשרות שהייה באמצעות המדיות השונות. צוות המחקר שלנו מורכב מאנשים עם רקע והבנה פורמלית בתחום המעבר בין מדינות שיודעים לדלות את הפרטים החיוניים להבנת תמונת המצב המשתנה בגבולות אירופה מתוך החומר המתפרסם באתרי החדשות המגוונים. היכולת להרכיב תמונה נהירה וברורה של המצב, ולנסח את הממצאים בכתב באופן פשוט והחד משמעי, נסמכת על מחקר מתמשך ואינטנסיבי.