אירופה מושכת תיירים מכל רחבי העולם, וגם אותנו הישראלים, כמובן. יחד עם זאת, נכון להיום לא כל אחד יכול לבקר באירופה כרצונו. על מנת להיכנס לאירופה מדינות רבות נדרשות להנפיק ויזה- הלא היא ויזת שנגן. מחזיקי דרכון ישראלי פטורים מהוצאת ויזת שנגן אך את הויזה החדשה לאירופה, ויזת ה-ETIAS, גם ישראלים יצטרכו להנפיק בטרם ביקור באירופה. לפיכך, חשוב להבין מה ההבדל בין ויזת שנגן ל- ETIAS. לקראת 2025, אנשים שרוצים לטייל באירופה לכל מטרה ונכון להיום פטורים מדרישת ויזה, יידרשו לאישור ה – ETIAS.
ויזת שנגן – מה זה בדיוק?
על מנת לעמוד על השוני בין ויזת שנגן ובין ה-ETIAS נתחיל בעניין המהותי ביותר: ויזת שנגן לא נדרשת מישראלים! ה- ETIAS הוא ויזה רק עבור מי שלא צריך להוציא ויזת שנגן! ויזת שנגן היא ויזה שחייבים להוציא מבקרים ממדינות עם יחסים פחות טובים עם אירופה. מדינות כמו ישראל או ארה"ב או רבות אחרות, עד בוא ה-ETIAS, לא נדרשו להראות ויזה בביקור באירופה בכלל.
החשש באירופה ממהגרי עבודה ממדינות עניות או אירועים ביטחוניים של נכנסים ממדינות עם דת קיצונית, לא חלו על מה שמכונה "מדינות מפותחות." כלומר וזה לא ייאמר על ידי אף גורם רשמי, העולם מחולק למדינות מסודרות ויציבות מול מדינות שהנחשבות פחות מסודרות.
ויזת שנגן הייתה עד כה הדרך של אירופה להבטיח נוהל מסודר של מעקב אחרי הנכנסים ממדינות אלו. אך המציאות, כלומר התגברות הטרור, גלי ההגירה האדירים וכמובן מגפת הקורונה הם כולם מרכיבים שהובילו למצב החדש בו כל מי שנכנס החל מ2025 לאירופה, עובר דרך מאגרי המידע.
מהות השוני בין ויזת שנגן לבין ה-ETIAS
בניגוד ל-ETIAS, ויזת שנגן תמיד הייתה קצת מסובכת להשגה, דורשת יותר פרוצדורות בירוקרטיות ובכלל בנויה בצורה יותר מיושנת.
כמובן שזה לא ממש עוזר שקיימים סוגים של ויזות שנגן, ביניהן: ויזה שמיועדת למטרת עסקים, ויזה שמיועדת למטרת ביקור בני משפחה וחברים, ויזת שמיועדת למטרת השתתפות באירועי ספורט ותרבות, ויזת שמיועדת למטרות רפואיות, ויזה שמיועדת למטרת ביקורים רשמיים, ויזה שמיועדת למטרת מחקרים ועוד ויזות שנגן מסוגים אחרים.
התהליך עצמו גם מסורבל שכן כדי להיכנס למדינות שנגן, צריכים המעוניינים להגיש בקשה ולציין כמה ימים הם מעוניינים להימצא באזור, באילו מדינות הם עתידים לבקר ולספק פרטים נוספים.
ויזת ETIAS מול ויזת שנגן
על מנת להבין מה ההבדל בין ETIAS לויזת שנגן כדאי לדעת שבאמנת שנגן חברות 26 מדינות שמתוכן 4 מדינות לא שייכות לאיחוד האירופי – נורווגיה, ליכטנשטיין, איסלנד ושווייץ.
ויזת שנגן תקפה למדינה בה היא הונפקה ואם עולה צורך לבקר במדינה נוספת יש לבקר בקונסוליה ולבקש. כאמור ישנן כיום בעולם 62 מדינות שאינן חברות האיחוד האירופי ויכולות להיכנס לאירופה ללא ויזה, ביניהן ישראל. אזרחי מדינות אלה יכולים כיום לטוס בחופשיות לאירופה וזוכים לבדיקות רקע מינימליות.
ה-ETIAS צפוי לשנות את כל זה שכן כל אזרח, גם אם עד כה לא היה לו צורך בהוצאת ויזה, יצטרך למלא טופס מקוון מפורט ולהגיש בקשה לאישור. הטופס יועבר בתוך מאגרי מידע כולל אלו של האינטרפול, ולאחר אישורו יחובר באופן מקוון לדרכון ויהיה בתוקף 3 שנים.
ויזת שנגן או ETIAS
בעוד שמדינות רבות יידרשו להוציא אישור ETIAS, מדינות אחרות נדרשות להוציא ויזת שנגן על מנת להיכנס ולטייל ב26 מדינות שנגן. מה ההבדל בין השניים?
ETIAS |
ויזה שנגן |
תקף למדינות שיכולות כרגע להיכנס לאזור האיחוד האירופי ללא ויזה. | המדינות שאינן ברשימת הזכאיות לETIAS חייבות להוציא ויזת שנגן. |
אשרה ותעודת מעבר דיגיטלית. | ויזה שנרשמת ידנית בדרכון. |
מאפשרת כניסה ושהייה בתוך האיחוד האירופי למשך 90 יום על פני תקופה של 180 ימים. | ניתנת עבור מדינה ספציפית אחת בתוך אזור שנגן לתקופה של עד 90 יום. |
תקף ל3 שנים. | תקפה לכניסה חד-פעמית, כפולה או רב פעמית, בהתאם לסוג ויזת שנגן שניתנה. |
המערך המיושן של ויזת שנגן
בהשוואה בין ויזת שנגן ל-ETIAS, הדבר הבולט ביותר הוא שבניגוד לאטיאס המקוונת היא ויזה ידנית הנחתמת בתוך דרכון המבקר. היא דורשת ביקור פיזי בקונסוליה או שגרירות ולוקח לעתים אפילו שישה שבועות לאישורה. בשביל לקבל את ויזת שנגן המיוחלת צריך לפחות שני דפים ריקים בדרכון. לויזת שנגן חוקים מורכבים שמהווים מקור לבלבול. יש ויזה שמוגדרת בקטגוריית A ורק מאפשרת מעבר במדינה.
יש ויזת C שיש לה תת קטגוריות שעוסקות במשך הזמן המותר להישאר במדינה. ההנחה היא שה-ETIAS תוכנן להיות מאוד פשוט להבנה, גורף עבור כולם ולא מותנה בכללים כאלה ואחרים. אירופה לאחר תחילת החלת ה-ETIAS תהיה לא רק מקום יותר בטוח, אלא גם הרבה יותר מסודר מבחינה בירוקרטית.
הסבר קצר על השוני בין האיחוד האירופי לבין שנגן
לעתים ניתן להתבלבל בין האיחוד האירופי לבין אזור שנגן, אך הם לא אותו הדבר בדיוק כמו שה-ETIAS שונה מויזת שנגן. ישנן חמש מדינות שהן חברות באיחוד האירופי אך אינן חברות בשנגן, כולל אירלנד, קפריסין, קרואטיה, רומניה ובולגריה, למרות שהשתיים האחרונות מצויות בתהליך הצטרפות. חוץ מזה ישנן מדינות שהן חלק מברית שנגן אך לא מהאיחוד האירופי.
מרגע שה-ETIAS ייצא לפועל כל מי שירצה להיכנס לאזור שנגן, כולל מדינות שאינן באיחוד, יצטרך לבקש אישור. התכלית היא עשיית סדר בנכנסים והחלת תהליך מיון אחיד, מסודר וכולל. שוב, חשוב להבהיר למי שמבולבל, מי שיהיה צריך להוציא ETIAS לא נדרש עד היום להוציא ויזת שנגן- כלומר אלה מדינות שונות לגמרי.
ETIAS – להתכונן לעתיד
ה- ETIAS הוא מערך סינון ובדיקה של מבקרים שהוקם על ידי האיחוד האירופאי. מדובר על אישור כניסה לאירופה שייכנס לתוקף בשנת 2025 , לאחר תקופת הרצה שתחל עוד השנה המטרה של ה- ETIAS היא לשלוט ולפקח על ההגירה והתיירות באירופה ולשמור על הביטחון של תושביה.
מנגנון זה פועל באופן מקוון בלבד וכדי לקבל את האישור, צריך הנוסע למלא פרטים מלאים אודות נסיעתו ולשלם אגרה בסכום סמלי. אחד ההבדלים הגדולים בין ויזת שנגן לבין ה-ETIAS הוא שיהיה ניתן להגיש בקשה לקבלת ETIAS בקלות – על ידי מילוי בקשה מקוונת דרך האתר. את הבקשה ניתן למלא תוך פחות מ-10 דקות.
בטופס ה-ETIAS ישאלו אודות:
- מקום הלידה של מגיש הבקשה
- תאריך הולדתו, שמו המלא
- אזרחותו
- מינו
- פרטים על הנסיעה ופרטים של אנשי קשר.
ישראלים ועוד מעל ל-60 מדינות שנכון להיום פטורות מדרישה להנפקת ויזת שנגן יזדקקו להנפקת ויזת ETIAS. אלו הן:
- אוסטרליה
- אוקראינה
- אורוגוואי
- איחוד האמירויות
- איי בהאמה
- איי מרשל
- איי שלמה
- אל סלבדור
- אלבניה
- אנדורה
- אנטיגואה וברבודה
- ארגנטינה
- ארצות הברית
- בוסניה והרצגובינה
- ברבדוס
- ברוניי
- ברזיל
- בריטניה
- גאורגיה
- גואטמלה
- גרנדה
- דומיניקה
- דרום קוריאה
- הונג קונג
- הונדורס
- ונואטו
- ונצואלה
- טובאלו
- טונגה
- טייוואן
- טרינידד וטובגו
- יפן
- ישראל
- מאוריציוס
- מולדובה
- מונטנגרו
- מיקרונזיה
- מלזיה
- מקאו
- מקדוניה
- מקסיקו
- ניו זילנד
- ניקרגואה
- סטה
- סיישל
- סינגפור
- סמואה
- סנט וינסנט
- סנט לוסיה
- סנט קיטס ונוויס
- סרביה
- פלאו
- פנמה
- פרגוואי
- פרו
- צ'ילה
- קולומביה
- קוסטה ריקה
- קיריבטי
- קנדה
הגשת בקשה ל-ETIAS
החלטתו של האיחוד האירופאי ליזום את ה-ETIAS הינה החלטה משמעותית שמטרתה להגן על אירופה מפני הטרור ובנוסף לכך, להפוך את המעברים למהירים יותר, מאורגנים יותר ומתקדמים בהרבה. כך או אחרת, החל משנת 2025, נדרש גם אנחנו הישראלים, להוציא את ה-ETIAS במידה שנרצה לבקר באירופה, כאמור, ניתן להגיש בקשה לקבלת ה-ETIAS בצורה פשוטה ומקוונת. למרות שישראלים לא נדרשים לויזת שנגן, כדאי להבין איך ויזה זו עובדת על מנת להבין טוב יותר למה ה-ETIAS הוא חידוש מבורך על פניה.