האם ניתן לבקר באירופה למרות תיק פלילי?

נסיעה לאירופה עם עבר או רישום פלילי

תיק פלילי מגביל את חייו של מבצע העבירה בדרכים רבות. גם אם העבירה מינורית ואפילו אם נעשתה לפני שנים, עשויות להיות לכך השלכות על היבטים שונים בחיי המבצע. למרבה הצער, גם טיסות לאירופה עשויות להיות מורכבות יותר למי שיש לו עבר פלילי. במאמר זה ננסה להסביר מה המגבלות ואיך ניתן בכל זאת להתגבר עליהן.

הקושי בביקור באירופה עם עבר פלילי

לפעמים רק אחרי הרשעה בפלילים מבין מבצע העבירה אילו השלכות יש לדבר על שארית חייו. טיסות לחו"ל זה בדיוק מסוג המצבים שבהם הבירוקרטיה מכתיבה התנהלות זהירה של הרשויות. מכאן שמי שיש לו תיק פלילי מסומן ומעוכב הרבה יותר מנוסע רגיל.

יש מדינות, כמו קנדה וארה"ב, עם מדיניות כה חריפה נגד עבריינות שלמדינה שמורה הזכות למנוע כניסה גם 50 (!) שנה לאחר ביצוע העבירה. יחד עם זאת ישנן מדינות רבות עם כללים מחמירים פחות שבכל זאת יאפשרו כניסה לבעלי עבר פלילי אם עבר מספיק זמן. הדבר תלוי בסוג העבירה וחומרתה, אך באופן כללי אירופה פחות מחמירה עם מורשעים בעבירות פליליות.

הדרישות מבעלי עבר פלילי לפני נסיעה לאירופה

הדבר החשוב ביותר שכדאי לדעת הוא שמבקרים באירופה, המגיעים לזמן קצר, לא עוברים תשאול לגבי עבר פלילי שלהם במעברי הגבול. תיירים שמגיעים ממדינות שאין בהם דרישה להצגת ויזה אינם נבדקים לגבי היסטוריה פלילית. במצב הקיים היום אין מי שיברר לגבי עבירה שנעשתה לפני כך וכך שנים, אם אין המבקר מעלה חשד לפעילות פלילית.

יחד עם זאת, במקרה הנדיר שכן ישאלו לגבי עבר פלילי, חשוב מאוד לענות בכנות. לקראת אמצע 2025 יחל השמת ה-ETIAS, הויזה האירופית החדשה ותחול גם על מדינות מהן קודם לא היה צורך בויזה. תהליך ההרשמה לקבלת הויזה לאירופה כולל שאלונים ובדיקות רקע על מנת למנוע כל איום מצד המבקרים באירופה.

מערכת מידע אודות רקע פלילי של מבקרים

באפריל 2019 הוועד האירופי אישר הקמה של מערכת מידע שתאגד נתונים אודות הרישום הפלילי של אזרחים שאינם שייכים לאיחוד האירופי. הכוונה היא לייצר מערך מידע קל לשימוש, מהיר ומקיף שלא רק שיבהיר לרשויות מי עומד מולן מבחינת מסוכנות ועבר, אלא יפשט את תהליך המיון של כלל הנכנסים ליבשת.

מטרת מאגר המידע הוא להקל על הרשויות האירופאיות להבין מי מהווה איום פלילי, מי נחשב לסיכון פלילי ומי עשוי להיות מעורב בפעילות ביטחונית עוינת. מעבר המידע יתבצע דרך מערך קיים הנקרא ECRIS, מערכת המידע של הרישום הפלילי האירופית. אותה מערכת משמשת ללוחמה בטרור ואיום ביטחוני.

לECRIS ישנן כמה אפיקי פעולה:

  1. לרשויות יש גישה למערכת מקוונת שמראה תשובות של כן/לא בשאלות עבר פלילי.
  2. למערכת זו יש גישה לנתונים כמו טביעות אצבעות ולעתים גם זיהוי פנים.
  3. מערכת זו תנוהל ע"י ה-eu-LISA שהינו אותו מערך המנהל גם את ה-ETIAS. יש לה גישה לכלל מאגרי המידע והנתונים.
  4. מערכת זו היא הקובעת מי רשאי לעבוד עם קטינים ומי יכול להוציא רישיון לנשק.

השימוש במערכת הזאת בכל פעם שמתקבלת שאלה אודות טופס בקשה לETIAS עדיין נדון בערכאות משפטיות אך ככל הנראה בעתיד יהיה ניתן לבדוק רקע פלילי בכל פעם שיוגש טופס בקשה לכניסה לאירופה. מערך ה-ETIAS ורישום פלילי.

איך זה יעבוד?

מרגע שמערכת האטיאס תחל לפעול כל מי שרוצה לבקר באירופה באחת מ 26 המדינות של מחוז שנגן לשהייה של עד 90 יום (על פני 180 יום) יצטרך למלא טופס. בין היתר נדרש דרכון בתוקף לחצי שנה. עוד נדרש מענה בכנות על מספר שאלות, ביניהן גם אודות מצב בריאותי ורישום פלילי. חשוב להדגיש כי תכלית המערכת היא לא להקשות על אנשים נורמטיביים אלא בעיקר לזהות איומים. כלומר, המאמץ הוא למצוא טרוריסטים ולא אנשים שכשלו כצעירים ואינם מהווים איום על הסדר הטוב.

האם אני יכול לבקר באירופה עם רישום פלילי רציני?

אף על פי שמי שביצע עבירות "קלות" לא אמור לפחד לנסות להיכנס למדינות אזור שנגן, זה לא המצב למי שיש לו עבר פלילי רציני. יש כמה מקרים בהם ככל הנראה ניתן לצפות לסירוב כניסה לאירופה. למשל מי שהורשע בסחר בבני אדם או עבירות סמים רחבות היקף צפוי לסירוב.

כדאי לקחת בחשבון שיש מדינות עם חוקים נוקשים יותר מאחרות. גרמניה למשל, ידועה כמחמירה במיוחד. להלן סיבות שבגללן גרמניה שומרת לעצמה את הזכות לגרש משטחה מבקרים:

  • הרשעה עם צו מאסר ליותר מ3 שנים
  • עבירות סמים עם יותר משנתיים מאסר
  • כל עבירה הקשורה לסחר בבני אדם

עם זאת, גרמניה נוטה להחמיר עם עבירות שנעשו על אדמתה. חשוב לזכור שיש מדינות שאם עברו 10 שנים מאז ההרשעה זה מפחית את חומרתה ומשנה את יחס הרשויות למבקש הכניסה. במקרים מסוימים, אם עבר מספיק זמן מאז שהעבירה נעשתה, לרשויות אין שום סמכות לפסול בקשה, תלוי בעבירה, בחומרתה ובזמן שעבר.

מה שכדאי לקחת בחשבון בניסיון להיכנס

כמובן שאנשים שהם חברים בארגוני פשע, סוחרי נשק או בני אדם לא ינסו לעבור בצינורות המקובלים ואין מערכת זו בנויה עבורם, אלא עבור אנשים מהשורה שיתכן ומעדו אך חזרו למוטב. מערך האטיאס נבנה כדי להילחם באיומים פליליים אך אם בכוונתך לבקר בלבד, לכבד את חוקי המקום ואת המקומיים, רוב הסיכויים שלא יסמנו אותך, אם העבירה שלך איננה חמורה או אם עבר זמן. חשוב מאוד לזכור שגישה חיובית ונעימה, שיתוף פעולה ונימוס ומעל הכל אמירת האמת יכולים מאוד לסייע.

חזרה לחלק ספציפי במאמר
שתפו את המאמר
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
ויזה לאירופה ETIAS
ויזה לאירופה ETIAS
אתר זה, מטרתו להעביר לישראלים מידע עדכני ומפורט אודות ETIAS, אזור שנגן, וכל דבר הקשור בדרישות המתחדשות לתהליך הכניסה לאירופה. באתר זה עוקבים אחר כלל ההתפתחויות בתחום הויזות, הדרכונים ומגוון סוגי האשרות שהייה באמצעות המדיות השונות. צוות המחקר שלנו מורכב מאנשים עם רקע והבנה פורמלית בתחום המעבר בין מדינות שיודעים לדלות את הפרטים החיוניים להבנת תמונת המצב המשתנה בגבולות אירופה מתוך החומר המתפרסם באתרי החדשות המגוונים. היכולת להרכיב תמונה נהירה וברורה של המצב, ולנסח את הממצאים בכתב באופן פשוט והחד משמעי, נסמכת על מחקר מתמשך ואינטנסיבי.