ה- ETIAS צפוי לחולל שינוי גדול בתהליך הכניסה לאירופה של כל מי שמגיע ממדינות שעד עכשיו לא היה צריך ויזה כדי לבקר. רשויות מעברי הגבול מתכוננים לשינוי הגדול. כדאי לקרוא על הנהלים החדשים הצפויים בשביל להבטיח כניסה חלקה ליעד המבוקש.
ההתמודדות הצפויה של רשויות מעברי הגבול עם ה- ETIAS
ה- ETIAS, כלומר הויזה לאירופה, הקרב ובא, עומד לעשות מהפכה בדרך סינון הנכנסים למדינות השנגן. בין אם הבקשה היא כניסה למדינות האיחוד האירופי, שכולן מיישמות את הנוהל החדש או למדינות קטנות עם גבולות פתוחים כגון מונקו, אנדורה, ואחרות- כל מי שעד עכשיו נהנה מכניסה ללא ויזה לאירופה, יצטרך להתרגל לנוהל בקשת הכניסה החדש. המדינות הצפויות בעתיד להיכנס להגדרת "מדינת שנגן" כמו רומניה, קפריסין ואחרות יאמצו את התהליך גם הן.
ETIAS והצורך להגן על אירופה
כבר היום קיימים ברחבי אירופה מספר מאגרי מידע שתכליתן אפשרות להצליב מידע על המבקרים ולבדוק אם קיים איום כלשהו בכניסתם. בשנים האחרונות איומי טרור וסחר אנושי אילצו את מערך בודקי הגבול לערוך סקירה כוללת של שלל הסכנות שעשויות לעלות מהנכנסים לאירופה כולל איום בטחוני, פלילי ואפילו בהתאם לימינו, בריאותי.
התוכנית היא שה- ETIAS יקל על הנגישות למידע, ובכך יחזק את הגבולות. בזכות זה שניתן יהיה להשוות את הנתונים במסמכים ובטפסים של האנשים המבקשים לבקר, מול מאגרי המידע, ויזת ה- ETIAS תינתן בקלות יחסית ולא יידרש תהליך בירוקרטי מייגע לכל אחד. ובכל זאת, חשוב לזכור שהויזה לאירופה החדשה איננה מבטיחה כניסה ללא בדיקות נוספות ושגם מחזיקי ה- ETIAS עלולים להיות מסורבי כניסה אם עולה חשד כלשהו לגביהם.
כיצד ה-ETIAS יסייע בשמירה על בריאות הציבור?
כיצד ה-ETIAS יסייע בשמירה על בטחון הציבור?
בדיקות רשויות מעברי הגבול ומה כדאי לדעת לפני
קשה להסביר עד כמה חיוני השילוב בין דרכון תקף יחד עם ויזת ה- ETIAS למי שטרם נאלץ להוציא כזה. נאמר זאת כך, שני הדברים הללו הם למעשה ההבדל בין כניסה מהירה לבין שלילת כניסה וביטול הטיול כולו.
אמנם שני האלמנטים האלה, דרכון ישראלי, (או דרכון מכל מדינה שעד עכשיו לא נדרש להוציא ממנה ויזה לאירופה) ו- ETIAS, ככל הנראה יקצרו את בדיקות הגבולות אך אינם מונעים תשאולים נוספים וכל מדינה רשאית להוסיף בדיקות. ישנם שני מאגרי מידע בהם משתמשות הרשויות על מנת לבדוק את הנתונים של מבקשי הכניסה:
אם ויזת ה- ETIAS גנובה או מזויפת, המאגר הראשי של ETIAS כנראה יוכל לזהות זאת. יותר מזה הוא יכול לספק לאנשי רשות הגבולות מידע על נסיעות קודמות, משך שהות, ועוד פרטים רבים על הנכנסים. אם ישנם אזהרות לגבי מבקש הכניסה, המערכות מידע יוכלו להראות זאת. ניתוח כל הנתונים האלה יאפשרו לגבש הערכה אם המבקר מהווה איום או לא.
איך ולמה רשויות מדינות שנגן מחליטות להעניק אישור כניסה
אמנם רשויות מעברי הגבול יכולים להיכנס למערכות המידע ולבדוק כל נכנס, אבל בכל זאת יש גבול לכמות האינפורמציה אליה יש להם גישה. כלומר, הם יכולים לראות מספיק פרטים על האדם העומד מולם במערכת ה- ETIAS כדי לקבוע כמה דברים:
- האם יש מדינות שנגן אליהן הוא מנוע כניסה מסיבה כלשהי
- לכמה זמן עוד ה- ETIAS תקף
- האם ישנן אזהרות, הרשעות או סימונים אודותיו (למשל האינטרפול מחפש אותו, וכו')
אם משהו מכל הדברים האלה נראה כבעייתי או אם לבודקים יש חשד אחר מכל סוג, כולל רפואי, הכניסה יכולה להישלל.
הטכנולוגיה ותפקידה בהליך הבדיקה של רשות הגבולות
אחד הדברים שיש לקחת בחשבון זה שכמו כל מערכת, ה- ETIAS היא חדשה וכך גם מערכות מאגרי המידע עליהן היא מתבססת. יתכן והחודשים הראשונים להפעלתה יהיו מלווים בתקלות שיובילו לעיכובים. יתכן וייקח זמן עד שכל מעבר גבול, בין אם באוויר, בים או ביבשה יוכלו להפעיל מערכות משוכללות אלה.
קשה לנחש איך הדברים יתנהלו בהתחלה אבל סביר להניח שכל מדינה תבחר את דרכי ההתמודדות שלה ותשאיר לעצמה אפשרויות של שיקול דעת בהכרעה לגבי כניסת מבקרים. בין אם זה יהיה תהליך ארוך או קצר, פשוט או מורכב, כדאי וחשוב לגייס סבלנות, אורך רוח וגישה חיובית ולזכור שהמערך הזה ישרת ויועיל לכולם.