תעודת קורונה הדיגיטלית של האיחוד האירופי יצאה לדרך ב-1 ליולי 2021. אזרחי ותושבי האיחוד האירופי יוכלו להעביר את המסמך ולאשר את היותם בריאים או מחוסנים בכל רחבי מדינות האיחוד האירופי.
מהו בעצם האישור הדיגיטלי הזה?
אישור חדש זה הוא בעצם מסמך המוכיח אחד מהדברים הבאים לגבי האדם המחזיק בו:
- הוא חוסן נגד קורונה
- הוא נבדק ונמצא שלילי כחולה מחלת הקורונה
- הוא הבריא ממחלת הקורונה
כיצד יכולים אזרחים לקבל את תעודת הקורונה הדיגיטלית?
רשויות המדינה אחראיות על מתן אישורי הקורונה של האיחוד האירופי. בין היתר ניתן להשיג אישורים אלה במתחמי בדיקות הקורונה, במרכזי הבריאות או קופות החולים ואפילו באופן מקוון.
- תעודת מחוסן ניתנות ע"י אותה מדינה בה נעשה החיסון
- אישור לבדיקות קורונה ניתנות גם הן באותו מקום בו התבצעו.
- אישור החלמה מקורונה יינתנו על ידי רשויות המדינה בה מתגורר המחלים.
משרד הבריאות אחראי על העברת המידע לאזרחים אודות כיצד ניתן להוציא אישורים.
האישור המקוון יכול להישמר במכשירים הניידים. אזרחים יכולים גם לבקש מסמך כתוב על נייר. בשני המקרים, למסמך יהיה קוד QR המכיל מידע חיוני, ובנוסף חתימה דיגיטלית שתוכיח שהמסמך אותנטי.
מאפיינים של תעדות הקורונה הדיגיטלית
- המסמך יכול להגיע הן בפורמט דיגיטלי והן כמסמך מנייר
- מצורף לו קוד QR
- הוצאתו הינה ללא עלות
- המסמך ייכתב בשפה המקומית וגם באנגלית
- המסמך וכל הכתוב בו, בטוח ומאובטח
- הוא תקף בכל מדינות האיחוד האירופי
כיצד אישור זה מסייע לתנועה חופשית במדינות האיחוד האירופי?
אישור הקורונה הדיגיטלי מקובל בכל מדינות האיחוד האירופי. תכליתו השמת התקנות המקומיות שהועברו בעקבות המצב המשתנה תדיר ונוכח אי הודאות אליה נקלעה אירופה בעקבות מגפת הקורונה. מחזיק אישור זה אמור להיות עקרונית משוחרר מבדיקות נוספות והגבלת תנועה בנסיעותיו ברחבי מדינות האיחוד.
במקרה חריג, למשל וריאנט חדש או סגר נוקשה, על המדינה המגבילה את תנועת מחזיק האישור לעדכן ולקבל אור ירוק לפעולה ממדינות אחרות באיחוד. עם זאת, חשוב לציין כי לבעל האישור המקוון התנועה והמעבר בין מדינות אמורה להיות חלקה וחופשית.
מי רשאי לקבל את האישור?
- כל אזרח של מדינות האיחוד האירופי
- תושבי מדינות האיחוד שאינם אזרחים אך הם רשאים לבקר במדינות האיחוד
האם ילדים יכולים לקבל את אישור הקורונה הדיגיטלי?
ילדים אשר קיבלו חיסון (מודרנה ופייזר כבר החלו לחסן בני 12 עד 17) יכולים לקבל את האישור. כמו כן ילדים שנבדקו ויצאו שליליים וילדים שהחלימו מקורונה. האישור יכול להישלח ולהיות מוחזק במכשירים הניידים של ההורים.
מדינות האיחוד האירופי הסכימו כי ילדים שעברו חיסון ושהוריהם אינם בבידוד, גם הם לא חייבים בבידוד. כמו כן, ילדים מתחת לגיל 12 אינם צריכים לעבור בדיקות בשביל נסיעות.
האם אזרחים שטרם חוסנו יכולים לבקר במדינות אחרות באיחוד?
כן, בהחלט! מעבר חופשי בין מדינות הינה זכות יסוד וקבלת חיסון אינו תנאי לחופש תנועה. יחד עם זאת, מי שאינו מחוסן צריך לקחת בחשבון כי יתכן וייאלץ לעבור בדיקות קורונה או לשהות בבידוד. כל מדינה גם יכולה להוציא תקנות משלה, בהתחשב במצב התחלואה. כדאי להתעדכן מראש במצב במדינה המבוקשת.
חשוב לציין כי אין אפליה נגד מי שאינו מחוסן והאישור הדיגיטלי תקף גם למי שמראה בדיקה שלילית או אישור החלמה מקורונה.
האם מי שהתחסן רק פעם אחת יכול לקבל את האישור?
התשובה החלקית היא שכן, ניתן להנפיק את התעודה כבר אחרי חיסון אחד בלבד. יחד עם זאת, מספר החיסון יופיע במסמך ויתכן שמדינות באיחוד יחליטו להחיל הגבלות שונות על מי שאינו מחוסן פעמיים.
האם מי שהתחסן בשתי מדינות שונות באיחוד יכול לקבל את האישור?
גם לשאלה זו התשובה חיובית. במקרה זה יהיה חייב המתחסן לעדכן את הרשויות ולהעביר את המסמכים המראים כי עבר שני חיסונים ולאחר קבלת אישור יוכל לבקש את התעודה הדיגיטלית.
האם מי שקיבל שני חיסונים של שתי חברות שונות יכול לקבל את האישור?
התשובה היא כן. לפי חוק שעבר לאחרונה, האיחוד האירופי מכיר גם במי שחוסן בשני סוגי חיסון שונים, כל עוד שתי החברות מוכרות על ידי האיחוד האירופי ופועלות לפי נוהלי חיסון לאומיים. כלומר, אם המבקר עבר חיסון ראשון בחברה מוכרת אחת ובתקופת זמן סבירה עבר חיסון שני, הוא נחשב למחוסן.
כיצד עובדת תעודת הקורונה הדיגיטלית של האיחוד האירופי?
- לאישור הקורונה הדיגיטלי של האיחוד האירופי ישנו קוד QR (קוד תגובה מהירה) עם חתימה דיגיטלית שמגנה עליו מפני זיופים.
- כאשר האישור נבדק, הקוד נסרק והחתימה נבדקת.
- כל גוף המנפיק את האישור (בית חולים, מרכז בדיקות וכו.) הוא בעל חתימה דיגיטלית ייחודית השמורה במאגר לאומי מאובטח.
- הועד האירופי יצר פורטל שבאמצעותו ניתן לבדוק כל חתימה דיגיטלית בכל מקום במדינות האיחוד האירופי. אין צורך להעביר את הפרטים האישיים דרך הפורטל הזה והם אינם נדרשים לאישור החתימה. הועד האירופי סייע לכל מדינה לפתח טכנולוגיה, כולל אפליקציות ומכשור לבדיקת כל אישור דיגיטלי. ככה שכל אחד יכול למעשה להנות מיתרונות אישור הקורונה הדיגיטלי.
האם זה משנה מבחינת האישור של איזה חברה החיסון?
באישור קבלת החיסון חשוב שיהיה כתוב שם החברה לה שייך החיסון. האיחוד האירופי אישר מספר חברות מסחריות כרשאיות לתת את החיסון. אם חוסנת על ידי חברה שאינה מאושרת על ידי האיחוד האירופי, ההמלצה היא לבדוק אם החיסון תקף במדינת היעד.
מחוסן נחשב למי שעברו 14 יום מהחיסון השלישי לקורונה או 14 יום מקבלת אישור מחלים מהמחלה.
האם אזרחים של האיחוד האירופי או תושבי חוץ שחוסנו מחוץ לאיחוד האירופי, יכולים לקבל את האישור?
מי שקיבל חיסון במדינה שלישית יכולים להגיש בקשה לקבלת האישור מהמדינה של האיחוד בה הם מצויים כעת. האישור יינתן אם החיסון יוכר ע"י המדינה החברה, אך המדינה אינה מחויבת לתת אישור אוטומטי. ישנה רשימה באינטרנט של מדינות שהאיחוד האירופי מכיר בחיסון שלהן כקביל. יש 22 מדינות שהאיחוד האירופי מכיר במערך החיסון שלהן באופן אוטומטי. ישראל נמצאת ברשימה זו.
השאלה הגדולה לגבי לא מחוסנים שעברו בדיקות קורונה
התקנון של האישור המקוון מורה כי מי שעבר בדיקת קורונה בהצלחה, רשאי לקבל את התעודה. יחד עם זאת קיים סייג האומר כי אם המבקר מגיע ממדינה בה ישנה התפרצות גדולה של הקורונה ועלייה ניכרת בתחלואה, יתכן ובכל זאת יידרש לעבור בידוד או הגבלות נוספות. באופן כללי הסטנדרט של תוקף הבדיקות ע"פ האיחוד האירופי הוא 72 שעות לבדיקות PCR ואילו בדיקות אנטיגן רק 48 שעות. רק שני סוגי בדיקות אלה קבילות לקבלת האישור.
חשוב לציין כי בבדיקות המוכיחות החלמה מקורונה עבור האישור המיוחל, קבילות רק בדיקות PCR.
מה כוללת תעודת הקורונה הדיגיטלית והאם היא מאובטחת?
האישור כולל פרטים בסיסיים כגון שם, תאריך לידה, כתובת הנפקה, ומידע רלוונטי אודות החיסון/בדיקה/החלמה של בעל התעודה. המידע נשמר על התעודה ואינו מועבר למאגר מידע כלשהו. המידע על האישור הינו כללי ולא פרטני. למדינות אין שום זכות לשמור את המידע. הדבר היחיד שנבדק זה האם התעודה הינה אמיתית, כלומר נבדק מי חתום עליה ומי הנפיק אותה.
כרגע אישור הקורונה של האיחוד האירופי מתוכנן להיות מיושם ל-12 חודשים. בתום שנת הניסיון העניין יידון מחדש. האיחוד האירופי עושה כל מאמץ להתחשב ולהקל על המבקרים במדינות החברות, ועל כן מנסה למצוא פתרונות שיקצרו את תהליכי הבדיקה בכניסה למדינות. המטרה היא שמירה על בריאות הציבור ובאותו זמן להתחשב במבקרים ועל כן מציע הקלות על מגבלות, כגון אי התעקשות על בידוד לילדים וכדומה.