לא מעט אנשים מתבלבלים בין מדינות השייכות לאיחוד האירופי לבין מדינות השייכות לאזור שנגן, מאחר ומדובר על מספר גדול של מדינות השייכות לשתי הקבוצות. למעשה, אמנת שנגן שנוסדה בשנת 1985 חילקה את המדינות לשתי קבוצות נפרדות. האמנה נוצרה כתוצאה מהרצון לעבור בין המדינות השונות, ללא שום צורך בהצגת מסמכים מיוחדים או במעבר בביקורת גבולות. יש להבין כי בצורה כזו, ניתן להקל על תהליכי המסחר המתקיימים בין המדינות באזור, לעודד מעבר של תיירים ולאפשר תנועה חופשית יותר בין המדינות. אמנת שנגן התחילה את דרכה בתור הסכם שנחתם בין חמישה בכירים, שהגיעו מבלגיה, גרמניה, הולנד, צרפת ולוקסמבורג. מטרת הבכירים הייתה לשפר את היחסים בין המדינות שלהם ולאפשר מעבר פשוט, חלק וידידותי יותר בין המדינות.
כיצד נוצר האיחוד האירופי?
- האיחוד האירופי מכיל כיום 27 מדינות, הוא נוצר בחתימה על אמנת מאסטריכט ב-1992 – "האיחוד האירופי", אך למעשה מקורו בשנים שלאחר מלחמת העולם השנייה, כאשר מדינות אירופה ניסו להתאחד על מנת להתאושש מנזקי המלחמה.
- המדינות המייסדות את האיחוד- איטליה, בלגיה, הולנד, צרפת, לוקסמבורג וגרמניה המערבית. הארגון התחיל את דרכו בתור "קהילת הפחם והפלדה האירופית- ECSC" בשנת 1951. המטרה הייתה ללכד את משאבי הפחם והפלדה של כל המדינות החברות בארגון, במטרה לחזק אותן ולמנוע מלחמה נוספת.
- בשנת 1973 הצטרפו לאיחוד שלוש מדינות נוספות- דנמרק, בריטניה ואירלנד.
- בשנת 1981 הצטרפה יוון לאיחוד האירופאי ולאחר מכן, בשנת 1986 הצטרפו גם ספרד ופורטוגל.
- בשנת 1990, לאחר נפילת ברית המועצות וסיפוח גרמניה המזרחית לגרמניה המערבית, האיחוד האירופאי התרחב לגוש הקומוניסטי.
- לאחר מכן, ככל שחלפו השנים, מדינות נוספות הבינו את היתרונות של האיחוד האירופי והחליטו גם כן להצטרף. מדינות אלו כוללות את שוודיה, פינלנד, אוסטריה, קפריסין, צ'כיה, פולין, סלובקיה, מלטה, סלובניה, ליטא, הונגריה, לטביה, אסטוניה, בולגריה, רומניה וקרואטיה.
מה חשוב לדעת לגבי אזור שנגן?
לאחר החתימה על אמנת שנגן בין חמשת הבכירים, הקשרים העסקיים בין המדינות השתפרו, הכלכלה פרחה והמסחר הפך לחלק ופשוט יותר. כתוצאה מכך, מדינות נוספות הנמצאות באזור החליטו להצטרף לאמנה, במטרה ליהנות מכל היתרונות של מעבר חופשי וחלק בין המדינות החתומות על ההסכם. כיום אמנת שנגן מונה כמעט 30 מדינות שונות, דבר המאפשר לתושבים שלהן לעבור חופשי בין המדינות באזור, ללא שום צורך לעמוד בביקורת גבולות או לבזבז זמן ואנרגיה בתהליך.
מהם המאפיינים של האיחוד האירופי?
- מטרת האיחוד הוא ליצור מדינת על, שתוכל להעניק למדינות הכלולות באיחוד תנאים טובים יותר לצורך פיתוח המסחר והכלכלה שלהן.
- מדינות הכלולות באיחוד האירופי חייבות להישמע לכל החוקים, הכללים והתקנות של האיחוד האירופי, במטרה לשמור על המקום שלהן באיחוד. האיחוד מעניק להן כלכלה משותפת ומטבע אחיד, דבר שמאפשר לכל המדינות החברות לחזק את הכלכלה שלהן ולשפר את המסחר שלהן עם המדינות האחרות החברות באיחוד.
- האיחוד האירופי מכיל פרלמנט משלו, במטרה לנהל את המדינות החברות באיחוד בצורה היעילה והמאורגנת ביותר. מדינות החברות באיחוד האירופי מחזיקות בסממני ריבונות הייחודיים לאיחוד, בנוסף לסממני הריבונות של המדינה עצמה.
- באמצעות חברות באיחוד האירופי כל מדינה יכולה ליהנות משוק כלכלי אחד, ללא שום גבולות פנימיים בין המדינות השונות. כלומר, תושבי המדינות החברות באיגוד רשאים לעבור בין המדינות השונות בצורה חופשית, ללא שום צורך בביקורת גבולות.
- ניתן להעביר סחורה ולספק שירותים שונים בין המדינות החברות באיחוד, ללא שום קושי מיוחד או בירוקרטיה מתסכלת. חשוב לציין כי המסחר בין המדינות החברות באיחוד אינו מצריך תשלום מכס וניתן להעביר סחורה והון בצורה חופשית בין המדינות החברות באיחוד. אין שום הגבלה על סכומי הכסף המועברים בין המדינות ואין שום הגבלה על גובה ביצוע של עסקאות בין חברות או ארגונים של המדינות השונות.
כיצד אזור שנגן שונה מהאיחוד האירופי?
האיחוד האירופי נוצר רק בתחילת שנות ה- 90, לאחר שהמדינות כבר חתמו ביניהן על אמנת שנגן. כתוצאה מכך, ניתן למצוא לא מעט מדינות השייכות לשני ההסכמים, אך ישנן מדינות הכלולות באמנת שנגן ואינן כלולות באיחוד האירופי ולהיפך. למעשה, 29 מדינות שונות חתמו על אמנת שנגן, אך רק 26 מדינות מיישמות בפועל את כל הכללים והחוקים של האמנה.
המדינות שחתמו על אמנת שנגן הן: אוסטריה, בלגיה, לטביא, פינלנד, דנמרק, גרמניה, יוון, איטליה, לוקסמבורג, הרפובליקה הצ'כית, פורטוגל, ספרד, שוודיה, סלובניה, אסטוניה, צרפת, ליטא, פולין, הולנד, סלובקיה, הונגריה, מלטה, שוויץ, ליכטנשטיין, קפריסין, בולגריה, רומניה, איסלנד ונורבגיה.