מה ההבדל בין ה-ETIAS וה-ESTA?

ויזת ETIAS וויזת ESTA

לארה"ב יש את ה-ESTA המזכיר את ה-ETIAS האירופאי. מאמר זה מסביר את ההבדלים בין שתי אשרות הכניסה האלקטרוניות וגם את הדמיון ביניהן.

הצורך בבדיקה יסודית של מבקרים

במשך זמן רב מבקרים ממדינות רבות יכלו לטייל באירופה ללא ויזה, אך בקרוב דבר זה עומד להשתנות. ה-ETIAS עומד ליצור תהליך כניסה מסודר יותר. המטרה לברר אם מבקשי הכניסה לאירופה מהווים איום בטחוני, פלילי או רפואי על אזרחי אירופה.

ב-2024 תחל תקופת הרצה של מערך ה-ETIAS ובשנת 2025 הצפי הוא שכל מי שמבקש להיכנס לאירופה, יצטרך להוציא את אשרת הכניסה החדשה. ישנם קווי דמיון רבים בין שתי הויזות שכמובן הגדולה בהם ששתיהן אשרות תיירות למטרות מעבר, ביקור או נסיעות עסקים.

בדומה ל-ETIAS האירופאי, לארה"ב ישנו מערך אבטחה בשם ESTA, שזה בתרגום מערכת אישור תיירות אלקטרונית, שהינה אמצעי אבטחה שמטרתה מניעת כניסת מבקרים לא רצויים לשטח ארה"ב. יתר על כן גם פה וגם פה זהו אמצעי גיוס מימון ממשלתי לאבטחה נרחבת ומתקדמת יותר.

סמכות אלקטרונית

גם ה-ESTA כמו ה-ETIAS הוא אישור חדש יחסית, שפעם לא נחשב כהכרחי. אלה אשרות כניסה המחוברות באופן מקוון לדרכון של המבקר, המאפשרות לו לבקר במדינת היעד. גם בארה"ב כמו באירופה ישנה רשימה של מדינות שלאזרחיהן האפשרות להוציא אשרה. לאיחוד האירופי יש רשימה של כ-60 מדינות בעוד שלארה"ב הרשימה כוללת רק 40. רבות מהמדינות ברשימה האמריקאית הן מדינות אירופאיות. אנגליה, בעקבות הברקזית, מופיעה בשתי הרשימות.

יתרונות הויזה הדיגיטלית

ההבדל העיקרי בין ויזה רשמית לויזות מהסוג של ה-ETIAS וה-ESTA היא ששני האחרונים הם אלקטרונים ומחוברים לדרכון בעוד הראשונה היא מסמך פיזי. העובדה כי אין תעודה ממשית להחזיק בה הופך את תהליך האשרור שלהן למהיר ויעיל יותר. אין אובדן תעודות או חשש מגניבה. יתרון נוסף לויזות האלקטרוניות הוא שכל המידע מעודכן ברגע שיש שינוי נסיבתי.

כאשר ממלאים טופס בקשה לויזות האירופאית והאמריקאית ממלאים פרטים רבים, כולל בנושא קשרים לפעילות טרור או עבר פלילי ופרטים אלה נבדקים מול מאגרי מידע שונים. ללא ספק תעודה דיגיטלית היא תעודה חכמה יותר שמסייעת לרשויות התנהלות מתקדמת יותר.

לחימה בטרור

הרעיון העקרי העומד מאחורי יצירת ה-ESTA וגם ה-ETIAS הוא מניעת מתקפות טרור ויכולת איתור של גורמים מורשעים או נחשדים בפעילות טרור.

הרקע להקמת ה-ESTA

למרות שמתקפת הטרור של אל קעידה על מגדלי התאומים והפנטגון התרחשה ב2001, זה לקח עוד כשש שנים עד שעברה ההחלטה להקים את מערך ה-ESTA ועוד שלוש עד שיושם בפועל. מתקפת הטרור תפסה את ארה"ב בהפתעה גמורה, ובעיית שמירה על הגבולות היתה קיימת עוד קודם, נוכח הגירה לא חוקית ממקסיקו והשתלטות של גורמים עבריינים על הגבולות.

היום אין כניסה לארה"ב, בין אם באוויר, בים או ביבשה ללא ויזת ESTA תקפה. יש לציין כי ויזת ה-ESTA אינה מבטיחה כניסה אוטומטית לארה"ב. אם במעברי הגבול עולה חשד לאיום כלשהו, כמובן שתמנע הכניסה.

אותם אמצעים, אותה מלחמה

כמו בארה"ב, גם באירופה הגירה לא חוקית, משבר פליטים עולמי, גורמים עבריינים המחפשים פירצה ובעיית טרור עולמית הם חלק מהסיבות העיקריות לצורך במערך סינון ממוחשב ומקיף של תהליך כניסת מבקרים. גם ה-ETIAS, כמו ה-ESTA אינו מבטיח כניסה אוטומטית למדינות אזור שנגן. בודקים ומאבטחים שיראו לנכון למנוע כניסה ממבקר זה או אחר, נוכח חשד כי הוא מהווה איום בטחוני, פלילי או בריאותי, רשאים לפעול לפי שיקוליהם.

למאמר על ה-ETIAS והמלחמה בטרור

סף קבלה שונה

אחד ההבדלים המהותיים בין האשרות כניסה האירופאית לאמריקאית היא שבארה"ב הבודקים מקבלים הנחיה ואף את הרשות לסרב לבקשה, גם אם ישנו חשד ולו הקטן ביותר לבעיה בטופס. הרבה יותר קל לקבל את ה-ETIAS מאשר את ה-ESTA עם רישום פלילי.

ברור שמהות העבירה הפלילית נשקלת ומשחקת תפקיד בהחלטה, כמו כן כל זמן מאסר עבורה. רישום פלילי על עבירה קלה, ואפילו זמן בבית הסוהר לא ימנעו את קבלת האשרה לאירופה. בארה"ב זה לא ככה. ביקור במדינות בהן ישנה פעילות טרור או כל קשר לפעילות טרור הינו דגל אדום לאמריקאים.

בהוצאת הויזה לאירופה זה ככל הנראה יוביל לתשאול נוסף וארוך יותר אך לא בהכרח לשלילת כניסה ודאית. מבקרים שלהם רקע של מחלות מדבקות ואפילו מחלות נפשיות עשויים להיתקל בקושי בכניסה לארה"ב. רק ב2009 ה-ESTA הוציא את האיידס/HIV מרשימת המנועי כניסה.

תהליך בקשה דומה

לשתי הויזות יש תהליך בקשת אשרה דומה בכך ששניהם נעשים באופן מקוון וללא צורך בביקור בשגרירות, ושניהם שאלונים שיש לענות בצורה הכנה והמפורטת ביותר, כולל הפרטים הבאים:

  • שם פרטי, כתובת, לאום, ארץ ותאריך לידה
  • פרטי דרכון כולל מקום ותאריך הנפקה, תוקף, ומספר דרכון
  • מספר טלפון וכתובת מייל
  • היסטוריית נסיעות ומדינות בהן המבקש ביקר
  • היסטוריית עבר פלילי אם ישנו ואם נגזר עליו זמן בכלא
  • מצב בריאותי מפורט

מניעת בקשה לאשרת ביקור

בין אם בניסיון לבקר באירופה או בארה"ב, מוטב להיות גלוי ולא להסתיר פרטים מאחר ובשני המקרים השאלות מועברות למאגרי מידע שיכולים לזהות בקלות הטעיה. מאותה סיבה חשוב מאוד למלא את הפרטים בזהירות רבה. אי דיוקים וזיהוי פרטים לא נכונים יובילו לשלילה מיידית של הבקשה. למבקש האשרה ישנה הזכות לערער על ההחלטה אך אם קיימים פרטים אודותיו במאגרים הסותרים את מה שנכתב בטפסים, הסירוב יישאר בעינו.

הבדלים נוספים בין שתי האשרות

לפניכם מספר הבדלים נוספים בין אשרת ה-ESTA לארה"ב לבין אשרת ה-ETIAS לאירופה:

  • בנסיעה לאירופה נדרש דרכון שתוקפו לפחות 6 חודשים מתום הביקור. לארה"ב נדרש דרכון אלקטרוני בתוקף למשך כל זמן הביקור.
  • שתי הויזות מאפשרות שהייה של 90 יום אך באירופה זה יכול להתפרש על פני תקופה של שלוש שנים בעוד הויזה האמריקנית עצמה תקפה לשנתיים.
  • באירופה העלות חצי מהעלות בארה"ב.
  • על הנכנסים לארה"ב להצהיר כי מותר לקחת מהם דגימה ביומטרית.
חזרה לחלק ספציפי במאמר
שתפו את המאמר
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
ויזה לאירופה ETIAS
ויזה לאירופה ETIAS
אתר זה, מטרתו להעביר לישראלים מידע עדכני ומפורט אודות ETIAS, אזור שנגן, וכל דבר הקשור בדרישות המתחדשות לתהליך הכניסה לאירופה. באתר זה עוקבים אחר כלל ההתפתחויות בתחום הויזות, הדרכונים ומגוון סוגי האשרות שהייה באמצעות המדיות השונות. צוות המחקר שלנו מורכב מאנשים עם רקע והבנה פורמלית בתחום המעבר בין מדינות שיודעים לדלות את הפרטים החיוניים להבנת תמונת המצב המשתנה בגבולות אירופה מתוך החומר המתפרסם באתרי החדשות המגוונים. היכולת להרכיב תמונה נהירה וברורה של המצב, ולנסח את הממצאים בכתב באופן פשוט והחד משמעי, נסמכת על מחקר מתמשך ואינטנסיבי.