ברכות לקרואטיה! המדינה עמדה בכל הקריטריונים הרבים ולאחר בחינות קבלה הפכה לחלק מברית שנגן. מאמר זה מסביר מה זה אומר ומה המשמעות למבקרים, הנה כל מה שכדאי לדעת.
מה המשמעות של הצטרפותה של קרואטיה?
ממשלת קרואטיה הודיעה כי הצליחה לעמוד בכל התנאים והדרישות של האיחוד האירופי על מנת להתקבל לאזור בו ניתן לעבור בין מדינות אירופה ללא דרכון. ההחלטה התקבלה רשמית בתאריך 01/01/2023 ואלייה הצטרפו בולגריה ורומניה חודשים לאחר מכן.
כמו כן, עד כה קרואטיה הייתה אחת מארבע המדינות החברות באיחוד האירופי (מבלי להיות חלק מברית זו) לאחר הצטרפותה הוסרו מגבלות התנועה, מה שהופך את הביקור במדינה מתוך אירופה לפשוט ומהיר יותר.
כתוצאה מכך קרואטיה בשנים הקרובות צפויה לעלייה ניכרת בהכנסות ופריחה בתחום התיירות. יתרה מכך, למבקרים ממדינות רבות, כולל ישראל, יהיה ניתן להיכנס עם אשרת הכניסה החדשה של אירופה, ה-ETIAS, שתחל פעילותה בזמן הקרוב.
מדוע תהליך האישור לברית שנגן היה ממושך?
רשויות שנגן בחנו את מועמדותה של קרואטיה לצירוף המיוחל במשך ארבע שנים.
לפי המעורבים בתהליך נאמר כי זה היה מבחן ארוך טווח במיוחד וכלל המלצות מגוונות בנושאי שמירת גבולות, לפי הדרישות הספציפיות שלו.
למעשה ממשלת קרואטיה ערכה פגישות עם בכירים ממדינות שונות בברית שנגן על מנת לשכנע אותם לקבלה לברית מדינות שנגן, המשמעות היא שכל הפעולות שננקטו והמערך ההסברתי נשאו פרי ויתר מדינות שנגן הגיעו להסכמה שיש לקבלה כחברה בברית.
קרואטיה, האיחוד האירופי וברית שנגן
האיחוד האירופי וברית שנגן הינם מושגים דומים אך יש ביניהם הבדלים.
האיחוד האירופי לעומת ברית שנגן
חשוב להבין שהאיחוד האירופי ואמנת שנגן הם שני דברים שונים, למרות שיש חפיפה ביניהם.
האיחוד האירופי
הוא גוף פוליטי וכלכלי המונה 27 מדינות חברות, עם מטבע משותף (האירו), פרלמנט משותף ומדיניות משותפת בתחומים רבים.
אמנת שנגן
לעומת זאת, אמנת שנגן היא הסכם בין 30 מדינות המאפשר תנועה חופשית של אנשים בין גבולותיהן ללא צורך בדרכונים או ביקורת גבולות.
האם כל מדינה באיחוד האירופי חברה גם בברית שנגן?
התשובה קצת מורכבת. אך עקרונית במידה מסויימת כן.
כמו צירופה של קרואטיה, כך כל המדינות החברות באיחוד אמורות להצטרף גם הן לברית שנגן.
העניין הוא שעל מנת לאפשר זרימה מבחינת מעבר בין הגבולות, על כל מדינה לוודא שכל מעברי הגבולות שלה עומדים בתקנים המחמירים של שאר המדינות.
כאשר מדינות אלה יעמדו בדרישות הביטחון ואבטחת הגבולות שלהן, תוכל להישקל כניסתן למדינות שנגן. ישנה רק מדינה אחת שחברה באיחוד האירופי ולא תצורף וזו אירלנד.
מצד שני, ישנן 4 מדינות שהן חברות בברית שנגן אך אינן חברות באיחוד האירופי.
האם קרואטיה חברה באיחוד האירופי?
קרואטיה אכן חברה באיחוד האירופי מאז יוני 2013. קרואטיה הגישה מועמדותה לאיחוד האירופי ב2003 ובקשתה אושרה כעבור שנה ע"י הועד האירופי.
יחד עם זאת, ענייני אבטחת גבולות ובעיות הגירה היוו גורמים מעכבים לתהליך.
סלובניה מנעה את צירופה של קרואטיה נוכח ענייני גבולות שנמשכו זמן רב, ספציפית אודות גבול מפרץ פיראן.
בשלב מסוים סלובניה הסכימה ליישב את הבעיה לאחר התערבות פקחים של האו"ם. המו"מ בין קרואטיה לבין האיחוד נמשך עד 2011, והיא הפכה לחברה באופן רשמי לאחר ש 66% מהמצביעים קבעו זאת במשאל עם.
האם קרואטיה חלק מברית שנגן?
קרואטיה הצטרפה לאמנת שנגן ב-1 בינואר 2023. המשמעות היא שקרואטיה ביטלה את ביקורת הגבולות עם המדינות החברות האחרות באמנה, ואזרחי קרואטיה רשאים כעת לנסוע בחופשיות במרחב שנגן. הצטרפותה של קרואטיה לאמנת שנגן מקלה על תיירים ואנשי עסקים המעוניינים לבקר בקרואטיה או במדינות שכנות.
חשוב לציין שקרואטיה הצטרפה גם לגוש האירו באותו תאריך, והחליפה את המטבע הרשמי שלה, קונה, באירו.
למה קרואטיה ציפתה לכניסתה לברית שנגן?
בקרואטיה ציפו בקוצר רוח לשינויים שהתרחשו בתחילת 2023. הסיבה היא? ההצטרפות לגוש האירו ולברית שנגן. למה? השילוב של אלו עם אשרת הכניסה לאירופה, ה- ETIAS, תהפוך את התיירות האירופאית למהירה ופשוטה יותר, מה שפתר את בעיית אובדן התיירות וההכנסות טרם השינויים החשובים האחרונים.
הרגע המיוחל לו חיכו 4 שנים בקרואטיה סוף סוף קרם עור וגידים, זה התחיל בכך שהאיחוד האירופי הסיר כל התנגדות לצירוף והמשיך בהצהרה כי קרואטיה בודאות תהפוך לחברה בברית שנגן, פירוש הדבר הוא כי היא עמדה בכל הדרישות והתנאים. בכיר בתחום ההגירה והאזרחות מטעם האיחוד האירופי צוטט כאומר: "מרגע שקרואטיה תהפוך לחלק ממדינות שנגן, היא תתרום לחיזוק אזור שנגן ותוודא שגבולותיו החיצוניים של האיחוד האירופי שמורים ומוגנים."
במסגרת מילוי הדרישות להצטרפות, קרואטיה השקיעה בהגברת וייעול התחומים הבאים:
- אבטחת מידע.
- מדיניות ויזה.
- שת"פ משטרתית.
- בטיחות נשק.
- מעורבות משפטית בנושאים פליליים.
- חיזוק ביטחון הגבולות.
משרד הפנים הקרואטי הכריז כי השקיע מאמצים רבים לתגבור וחיזוק משטרת הגבולות, כולל הדרכות, אימון וציוד חדש. בנוסף, קרואטיה יצאה בחוקים חדשים לגבי נשיאת נשק, הגבלות ואבטחת מידע. האיחוד האירופי השקיע גם הוא משאבים כדי לתגבר את גבולותיה של קרואטיה, מה שתרם להחלטה לקבלה רשמית לברית שנגן.