צירופה העתידי של קרואטיה למדינות שנגן והמשמעות למבקרים

נוף של קרואטיה אשר צפוייה להצטרף לאזור שנגן

ברכות לקרואטיה! המדינה עמדה בכל הקריטריונים הרבים ולאחר בחינות קבלה ממושכות תהפוך בקרוב לחלק מברית שנגן. מאמר זה מסביר מה זה אומר ומה המשמעות למבקרים. הנה כל מה שכדאי לדעת.

מה המשמעות של צירופה של קרואטיה?

ממשלת קרואטיה הודיעה כי הצליחה לעמוד בכל התנאים והדרישות של האיחוד האירופי על מנת להתקבל לאזור בו ניתן לעבור בין מדינות אירופה ללא דרכון. לאחר שההחלטה תתקבל רשמית, החל מ2024 היא תהפוך למדינה האחרונה לבינתיים, ההופכת לחלק מאמנת האירופה ללא גבולות שהינה ברית שנגן.

עד כה קרואטיה הייתה אחת מארבע המדינות החברות באיחוד האירופי מבלי להיות חלק מברית זו. מרגע שיוסרו מגבלות התנועה, הביקור במדינה מתוך אירופה יהפוך להרבה יותר פשוט ומהיר. כתוצאה מכך קרואטיה צפויה לעלייה ניכרת בהכנסות ופריחה בתחום התיירות. יותר מזה, למבקרים ממדינות רבות, כולל ישראל, יהיה ניתן להיכנס עם אשרת הכניסה החדשה של אירופה, ה-ETIAS, שתחל פעילותה בזמן הקרוב.

מדוע תהליך האישור לברית שנגן היה ממושך?

רשויות שנגן בחנו את מועמדותה של קרואטיה לצירוף המיוחל במשך ארבע שנים. לפי המעורבים בתהליך נאמר כי זה היה מבחן ארוך טווח במיוחד וכלל המלצות מגוונות בנושאי שמירת גבולות, בכל אזור לפי הדרישות הספציפיות שלו. למעשה ממשלת קרואטיה ערכה פגישות עם בכירים ממדינות שונות בברית שנגן על מנת לשכנע אותם כי כדי לקבלה ולפתור כל שאלה או התלבטות בנושא. כל הפעולות שננקטו, והמערך ההסברתי נשאו פרי וכלל מדינות שנגן הגיעו להסכמה שיש לקבלה לחברה בברית.

קרואטיה, האיחוד האירופי וברית שנגן

האיחוד האירופי וברית שנגן הינם מושגים דומים אך יש ביניהם גם הבדלים והם לא אותו דבר, כפי שנהוג לחשוב. האיחוד האירופי הוא בלוק של 27 מדינות המשתפות פעולה פוליטית וכלכלית. בבסיס האיחוד עומדים חוקים משותפים כמו ההסכמה שכלל אזרחי המדינות האלה רשאים לעבוד ולהתגורר בכל אחת מהמדינות הללו, לפי בחירה חופשית.

האיחוד האירופי קובע הסכמי סחר כגוף אחיד ומציב רף של זכויות אדם שעל כל מדינה החברה בו לעמוד בו. מדינות שנגן הן 26 מדינות שאין גבולות ביניהן וניתן לנוע בחופשיות ללא בדיקה בין כל החברות.

האם כל מדינה באיחוד האירופי חברה גם בברית שנגן?

התשובה קצת מורכבת. כמו צירופה הקרב של קרואטיה, כך כל המדינות החברות באיחוד אמורות להצטרף גם הן לברית שנגן. העניין הוא שעל מנת להיות פתוחה מבחינת גבולות, על כל מדינה לוודא שכל מעברי הגבולות שלה עומדים בתקנים המחמירים של שאר המדינות. כאשר מדינות אלה יעמדו בדרישות הבטחון ואבטחת הגבולות שלהן, תוכל להישקל כניסתן לאזור שנגן. ישנה רק מדינה אחת שחברה באיחוד האירופי ולא תצורף וזו אירלנד. מצד שני, ישנן 4 מדינות שהן חברות בברית שנגן אך אינן חברות באיחוד האירופי.

האם קרואטיה חברה באיחוד האירופי?

קרואטיה אכן חברה באיחוד האירופי מאז יוני 2013. קרואטיה הגישה מועמדותה לאיחוד האירופי ב2003 ובקשתה אושרה כעבור שנה ע"י הועד האירופי. יחד עם זאת, ענייני אבטחת גבולות ובעיות הגירה היוו גורמים מעכבים לתהליך.

סלובניה מנעה את צירופה של קרואטיה נוכח ענייני גבולות שנמשכו זמן רב, ספציפית אודות גבול מפרץ פיראן. בשלב מסוים סלובניה הסכימה ליישב את הבעיה לאחר התערבות פקחים של האו"ם. המו"מ בין קרואטיה לבין האיחוד נמשך עד 2011, והיא הפכה לחברה באופן רשמי לאחר ש 66% מהמצביעים קבעו זאת במשאל עם.

האם קרואטיה חלק מברית שנגן?

כאמור, מדינת קרואטיה עדיין לא התקבלה לאזור ללא גבולות של ברית מדינות שנגן. אמנם המדינה עברה את כל השלבים על מנת להבטיח את צירופה, אך זהו תהליך ממושך. התיירים הרבים שגודשים את אירופה במהלך הקיץ מספרים על העיכוב בכניסה ופקקי התנועה שגורמים מעברי הגבולות שעדיין מוצבים על מנת לבדוק את הנכנסים. זה צפוי להשתנות בקרוב. ראש ממשלת קרואטיה הכריז כי היא תהפוך לחברה רשמית ככל הנראה בחצי השני של שנת 2024. יחד עם זאת עדיין לא נקבע תאריך ייעודי להפיכת קרואטיה לאחת ממדינות שנגן.

צעדים איטיים קדימה

ישנם כמה סיבות שבקרואטיה מחכים בקוצר רוח לשינויים הקרבים. האשרת כניסה לאירופה, ה- ETIAS עומדת להפוך את התיירות האירופאית למהירה ופשוטה יותר. קרואטיה מפסידה תיירות, כלומר הכנסה, כתוצאה מזה. מעבר לזה, קרואטיה מתקרבת ליום בו המטבע שלה יהפוך להיות יורו, כמו בשאר אזורי אירופה. לאחר שעברה גם את כל השלבים והבדיקות הנדרשות, נקבע כי קרואטיה תעבור למטבע היורו כנראה בתחילת 2023.

אור ירוק לקבלת קרואטיה

כעת משנודע כי האיחוד האירופי הסיר כל התנגדות לצירוף, וקרואטיה בודאות תהפוך לחברה בברית שנגן, פירוש הדבר הוא כי היא עמדה בכל הדרישות והתנאים. בכיר בתחום ההגירה והאזרחות מטעם האיחוד האירופי צוטט כאומר: "מרגע שקרואטיה תהפוך לחלק ממדינות שנגן, היא תתרום לחיזוק אזור שנגן ותוודא שגבולותיו החיצוניים של האיחוד האירופי שמורים ומוגנים."

במסגרת מילוי הדרישות להצטרפות, קרואטיה השקיעה בהגברת וייעול התחומים הבאים:

  • אבטחת מידע
  • מדיניות ויזה
  • שת"פ משטרתית
  • בטיחות נשק
  • מעורבות משפטית בנושאים פליליים

חיזוק בטחון הגבולות

משרד הפנים הקרואטי הכריז כי השקיע מאמצים רבים בתגבור וחיזוק משטרת הגבולות, כולל הדרכות, אימון וציוד חדש. בנוסף, קרואטיה יצאה בחוקים חדשים לגבי נשיאת נשק, הגבלות ואבטחת מידע. האיחוד האירופי השקיע גם הוא משאבים כדי לתגבר את גבולותיה של קרואטיה, מה שתרם ככל הנראה להחלטה לקבלה רשמית לברית. סיוע נוסף והשקעות עתידיות של האיחוד הובטחו להמשך. על קרואטיה יהיה צורך בעתיד למנוע הגירה לתוך אזור שנגן ממדינות הבלקן.

>>> ויזה לקרואטיה

חזרה לחלק ספציפי במאמר
שתפו את המאמר
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
ויזה לאירופה ETIAS
ויזה לאירופה ETIAS
אתר זה, מטרתו להעביר לישראלים מידע עדכני ומפורט אודות ETIAS, אזור שנגן, וכל דבר הקשור בדרישות המתחדשות לתהליך הכניסה לאירופה. באתר זה עוקבים אחר כלל ההתפתחויות בתחום הויזות, הדרכונים ומגוון סוגי האשרות שהייה באמצעות המדיות השונות. צוות המחקר שלנו מורכב מאנשים עם רקע והבנה פורמלית בתחום המעבר בין מדינות שיודעים לדלות את הפרטים החיוניים להבנת תמונת המצב המשתנה בגבולות אירופה מתוך החומר המתפרסם באתרי החדשות המגוונים. היכולת להרכיב תמונה נהירה וברורה של המצב, ולנסח את הממצאים בכתב באופן פשוט והחד משמעי, נסמכת על מחקר מתמשך ואינטנסיבי.